Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 28.9.2012 | Ulkoministeriö

Syyria-erityisedustaja Lakhdar Brahimi vieraana Suomen isännöimässä rauhanvälityksen ystäväryhmän ulkoministerikokouksessa

Rauhanvälityksen ystäväryhmän kolmas ministerikokous pidettiin 27. syyskuuta New Yorkissa Suomen isännöimänä. Kokouksen yhteispuheenjohtajina toimivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Turkin ulkoministeri Ahmet  Davutoğlu. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausui kokouksessa tervehdyssanat.

Kokoukseen osallistuivat puheenjohtajien lisäksi viidentoista maa ulko- tai varaulkoministerit. YK:ta edusti varapääsihteeri Jan Eliasson. Osallistujien joukossa olivat myös muun muassa Etyjin pääsihteeri Lamberto Zannier, Afrikan unionin rauhan ja turvallisuuden komissaari Ramtane Lamamra ja Amerikan maiden järjestön OAS:n varapääsihteeri Albert Ramdin.

Brahimin mukaan yksi rauhanvälityksen haasteista on, että välittäjällä ei koskaan ole tarpeeksi tietoa käsillä olevasta tilanteesta. Kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläBrahimin mukaan yksi rauhanvälityksen haasteista on, että välittäjällä ei koskaan ole tarpeeksi tietoa käsillä olevasta tilanteesta. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Kutsuttuna vieraana kokoukseen osallistui YK:n ja Arabiliiton yhteinen rauhanvälittäjä Syyriassa, Lakhdar Brahimi. Brahimin mukaan yksi rauhanvälityksen haasteista on, että välittäjällä ei koskaan ole tarpeeksi tietoa käsillä olevasta tilanteesta. Hyvän rauhanvälittäjän on oltava nöyrä ja hankittava tilanteesta ja osapuolten näkemyksistä niin paljon tietoa kuin mahdollista.

Ulkoministeri Tuomioja ehdotti puheenvuorossaan, että kansainvälisen yhteisön tulisi jokaisessa kriisissä pyrkiä nimittämään yksi johtava rauhanvälittäjä, jota muut tukevat. Tuomioja ilmaisi tukensa samana päivänä julkistetulle YK:n rauhanvälityksen ohjeistukselle. Ohjeistus listaa kahdeksan keskeistä periaatetta, joita rauhanvälittäjien tulisi noudattaa. Näitä ovat muun muassa osapuolten suostumus, kansainvälisen oikeuden noudattaminen ja kaikkien keskeisten toimijoiden näkemysten kuunteleminen.

Tuomioja painotti myös naisten osallistumisen tärkeyttä. YK:n pääsihteerin tavoite nimittää nainen jonkin rauhanprosessin johtoon on erittäin tervetullut.

Tuomioja nosti puheessaan esiin tarpeen saattaa rauhanvälityksen rahoitus nykyistä vankemmalle pohjalle. Rauhanvälityksen roolia vahvistamalla YK voi säästää rauhanturvaamisen kustannuksissa. Rauhanvälitys tulisi nähdä YK:n ydintoimintana, jota rahoitetaan YK:n budjetista. Tällä hetkellä rahoitus on käytännössä jäsenmaiden vapaaehtoisten avustusten varassa.

Syyskuussa 2010 perustettuun rauhanvälityksen ystäväryhmään kuuluu 34 valtiota ja kahdeksan kansainvälistä järjestöä.

 

Tulosta

Päivitetty 28.9.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot