Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 16.11.2012 | Ulkoministeriö

EU:n marraskuun ulkoasiainneuvoston aiheina Lähi-itä, Syyria, Ukraina ja Mali

Tiedote 270/2012
16.11.2012

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu 19. marraskuuta Brysselissä. Kokouksen asialistalla ovat Lähi-idän rauhanprosessi, EU:n eteläinen naapurusto, Ukraina, Mali, Kongon demokraattinen tasavalta sekä EU:n ja Kuuban väliset suhteet. Lisäksi neuvosto keskustelee lyhyesti tulevaisuuden näkymistä EU:n ja Yhdysvaltojen suhteista Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Keskustelussa Lähi-idästä esillä on viimeisin tilanteen kehittyminen Gazassa. Ministerit keskustelevat myös palestiinalaisten aikomuksesta esittää YK:n yleiskokoukselle päätöslauselma, jolla se hakee tarkkailijavaltioasemaa YK:ssa.

EU:n eteläisen naapuruston osalta pääaiheena on Syyrian viimeaikainen tilanne sekä erityisesti Dohassa 4.-11. marraskuuta järjestetty Syyrian oppositioryhmien tapaaminen ja siellä sovittu uuden oppositioliittouman muodostaminen. Lisäksi esillä on Libyan poliittisen prosessin eteneminen sekä Kairossa 13.-14. marraskuuta järjestetyt EU-Arabiliitto-ulkoministerikokous ja EU-Egypti Task Force -tapaaminen.

Ulkoministerit keskustelevat EU:n ja Ukrainan suhteiden jatkosta ja arvioivat tilannetta lokakuun lopussa Ukrainassa järjestettyjen parlamenttivaalien valossa.

Esillä neuvostossa on myös Kongon demokraattisen tasavallan itäosan vakava tilanne ja kriisin ratkaisuponnistelut. Lisäksi ministerit keskustelevat EU:n ja Kuuban suhteista sekä mahdollisuudesta käynnistää neuvottelut yhteistyösopimuksesta.

Neuvoston yhteydessä järjestetään ulko- ja puolustusministerien yhteinen lounastapaaminen, jonka aiheina ovat valmistautuminen puolustusaiheiden käsittelyyn Eurooppa-neuvostossa ensi vuonna sekä Malin tilanne, erityisesti suunnitteilla oleva EU:n kriisinhallintaoperaatio.

Ministeri Tuomioja esiintyy Brysselissä Suomen pysyvän EU-edustuston järjestämässä tilaisuudessa, joka on osa edustuston suomalaisille virkamiehille suuntaamaa ”100 puheenvuoroa Euroopasta” –luentosarjaa.

Lisätietoja: eurooppakirjeenvaihtaja Tarja Fernández, puh. 040 590 9855, ulkoministerin diplomaattiavustaja Krista Napola, puh. 040 590 7973

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.11.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot