Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoasiainministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 5.12.2012 | Ulkoasiainministeriö

OECD:n ministerikokous linjasi toimia globaalin köyhyyden poistamiseksi

Tiedote 291/2012
5.12.2012

OECD:n sekä nousevien talouksien kehitys- ja talousministerit linjasivat tulevia toimia globaalin köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi tänään Lontoossa päättyneessä kokouksessaan. Ministerit painottivat äärimmäisen köyhyyden poistamista yhden sukupolven aikana. Kehitysministeri Heidi Hautala sai kokouksessa vahvaa kannatusta muistuttaessaan, että tärkeintä ovat ruohonjuuritason tulokset, eli muutos kehitysmaiden köyhien ihmisten elämässä. 

Kokouksessa hyväksyttiin julkilausuma, jossa sitoudutaan ponnistelemaan vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi vuoteen 2015 mennessä. Tämän jälkeiset uudet kehitystavoitteet tulee rakentaa nykyisille vuosituhattavoitteille. Lähtökohdaksi on asetettava ihmisoikeudet, demokraattiset instituutiot, elämän laatu mitattuna kansantuloa laajemmalla mittarilla sekä kestävän kehityksen tavoitteiden integrointi mukaan uusiin tavoitteisiin.

Oleellisia asioita onnistumisen kannalta ovat kehitysyhteistyön tuloksellisuus, koordinaation parantaminen sekä innovatiiviset kehitysyhteistyön keinot ja resurssit.

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä on onnistuttu vähentämään puoleen 20 vuoden aikana, ja kansantulo on maailmanlaajuisesti noussut. Samalla sosiaalinen eriarvoisuus on kasvanut sekä maiden välillä että niiden sisällä. Miljardi ihmistä elää edelleen alle kahdella US dollarilla päivässä, suurin osa heistä aliravittuina. Yli miljardilta ihmiseltä puuttuu sähkö ja miljardilta puhdas juomavesi. Haasteisiin vastaaminen kestävällä tavalla vaatii lisätoimia YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.  

OECD:n kehitysapukomitean (DAC) ministerikokoukseen osallistuivat OECD-maat, keskeiset nousevat taloudet – Kiina, Intia, Brasilia, Meksiko, Indonesia ja Venäjä – sekä kansainväliset kehitysrahoituslaitokset, EU-komissio ja YK:n edustajat.

Linkki OECD DACin ministerikokouksen verkkosivulle: www.oecd.org/dac/

Lisätietoja kokouksesta: lähetystöneuvos Hanna Rinkineva, ulkoasiainministeriö, puh. 1605 6230.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 5.12.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot