Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 17.1.2013 | Ulkoministeriö

Kehitysministeri Hautala Myanmariin ja Vietnamiin

Tiedote 12/2013
17.1.2013

Kehitysministeri Heidi Hautala vierailee Myanmarissa ja Vietnamissa 19.-26. tammikuuta. Ministeri Hautalan vierailu Myanmariin on Suomen ensimmäinen ministeritason matka maahan sitten vuoden 1988.

Myanmar ja Vietnam ovat hyvin erilaisessa kehitysvaiheessa. Myanmarissa Suomi on suunnittelemassa kehitysyhteistyön aloittamista, kun taas nopeasti kehittyneessä Vietnamissa ollaan asteittain siirtymässä perinteisestä kehitysyhteistyöstä monipuolisempiin suhteisiin. Vietnamiin ministerin mukana matkustaa cleantech-alan yritysvaltuuskunta.

Vuonna 1988 Suomi muiden länsimaiden tavoin keskeytti yhteistyönsä Myanmarin kanssa maan epädemokraattisen kehityksen ja ihmisoikeusloukkauksien takia. Uuden siviilihallinnon myötä käynnistyneet demokraattiset uudistukset ovat tehneet mahdolliseksi suhteiden vähittäisen normalisoimisen. Ministeri Hautalan matkan tavoitteena on syventyä Myanmarin kehityshaasteisiin ja maan tulevaisuuden suuntaviivoihin sekä selvittää, miten Suomi voisi parhaiten tukea Myanmaria sen kehityksessä.

Vietnam on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyökumppani, jonka kehitys on jatkunut vahvana viime vuosien ajan. Maa nousi alemman keskitulon maaksi vuonna 2010, ja sen tavoitteena on olla kehittynyt teollisuusvaltio vuoteen 2020 mennessä. Suomi onkin siirtymässä perinteisestä lahjamuotoisesta hankeyhteistyöstä asteittain muihin yhteistyön muotoihin. Kahdenvälisten metsä-, vesi- ja sanitaatio- sekä innovaatiosektorien hankkeiden viimeiset vaiheet käynnistyvät kuluvan vuoden aikana. Kolme vuosikymmentä jatkunut kehitysyhteistyö muodostaa hyvän perustan kaupallis-taloudellisten suhteiden vahvistamiselle. Yli 90 miljoonan asukkaan kehittyvät kotimarkkinat tekevät Vietnamista kiinnostavan kauppakumppanin suomalaisille yrityksille.

Matkansa aikana ministeri Hautala tapaa molempien maiden ministerikollegoja ja muita merkittäviä poliittisia vaikuttajia sekä muiden avunantajien, YK-järjestöjen ja paikallisten ja suomalaisten kansalaisjärjestöjen edustajia. Tapaamisissa keskustellaan muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista sekä ajankohtaisista kehityspoliittisista aiheista kuten luonnonvarojen hallinnasta ja ilmastonmuutoksesta. Myös demokratia- ja ihmisoikeuskysymykset ovat esillä molemmissa maissa. Vietnamissa ministeri tutustuu Suomen kehitysyhteistyöhankkeiden toteutukseen Keski-Vietnamissa ja osallistuu Suomen Hanoin-suurlähetystön järjestämään Suomen ja Vietnamin diplomaattisuhteiden 40-vuotisjuhlaan.

Lisätietoja: ministerin lehdistöavustaja Milma Kettunen, puh. 040 522 9869, lähetystöneuvos Tarja Kangaskorte, puh. 1605 6436 (Vietnam) ja tarkastaja Petri Wanner, puh. 1605 5163 (Myanmar).
 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 17.1.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot