Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 15.2.2013 | Ulkoministeriö

Ulkoministeri Tuomioja osallistuu EU:n ulkoasiainneuvostoon ja pohjoisen ulottuvuuden ulkoministerikokoukseen

Tiedote 38/2013
15.2.2013

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu 18. helmikuuta Brysselissä. Kokouksen asialistalla ovat EU:n eteläinen naapurusto, Lähi-idän rauhanprosessi, Irak, Mali ja EU:n itäinen kumppanuus. Esillä on myös Pohjois-Korean 12. helmikuuta tekemä ydinkoe. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Erkki Tuomioja.

EU:n eteläisen naapuruston osalta ulkoasiainneuvoston keskustelujen pääaiheena on Syyrian tilanne. EU pohtii toimiensa vahvistamista Syyrian opposition rauhanomaiseksi tukemiseksi ja siviilien suojelemiseksi. Lisäksi keskustelussa on esillä Tunisian tämänhetkinen tilanne.

Lähi-idän rauhanprosessin osalta keskustelun pääaiheena ovat toimet, joilla EU voi edistää osapuolten paluuta rauhanneuvotteluihin. Ulkoasiainneuvosto keskustelee myös Irakin tämänhetkisestä tilanteesta ja siitä, miten EU voi parhaiten tukea Irakin vakautta ja yhtenäisyyttä.

Keskustelussa Malista on esillä maan viimeisin tilanne sekä EU:n toimet alueen vakauttamisen tukemiseksi. EU on käynnistämässä sotilaallista koulutusoperaatiota Malissa.

EU:n itäisen kumppanuuden osalta neuvosto keskustelee kumppanimaiden uudistusten edistymisestä sekä EU:n ja kumppanimaiden yhteistyön jatkomahdollisuuksista. Keskustelussa pohjustetaan jo marraskuussa 2013 Vilnassa pidettävää EU:n itäisen kumppanuuden huippukokousta.

Ulkoministeri Tuomioja osallistuu samassa yhteydessä pohjoisen ulottuvuuden ministerikokoukseen, jossa edustettuina ovat EU, Venäjä, Norja ja Islanti. Unionin korkean edustajan Catherine Ashtonin johdolla pidettävässä kokouksessa keskustellaan alueellisesta yhteistyöstä pohjoisilla alueilla. Kokouksessa ja sitä seuraavalla illallisella on tarkoitus käsitellä laajasti sekä Itämeren alueen että Barentsin alueen yhteistyötä ja kehityshaasteita.

Lisätietoja: eurooppakirjeenvaihtaja Tarja Fernández, puh. 040 590 9855, ulkoministeri Tuomiojan diplomaattiavustaja Katja Pehrman, puh. 040 181 9257, yksikönpäällikkö Soili Mäkeläinen-Buhanist, puh. 040 753 2528


 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 15.2.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot