Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 18.3.2013 | Ulkoministeriö

Suomi myöntää 39,8 miljoonaa euroa humanitaarista apua maailman kriiseihin

Tiedote 63/2013
18.3.2013

Ulkoministeriö on kehitysministeri Heidi Hautalan 15. maaliskuuta tekemällä päätöksellä myöntänyt alkuvuoden humanitaarisen avun varainjaossa 39,8 miljoonaa euroa maailman kriiseistä kärsiville. Humanitaarista apua suunnataan Afrikkaan, Lähi-itään ja Aasiaan. Syyrian kriisin akuutteihin tarpeisiin myönnettiin jo aikaisemmin tänä vuonna 3,5 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi on alkuvuodesta jo maksettu yleisavustuksia humanitaarisen avun järjestöille yhteensä 23 miljoonaa euroa.

Humanitaarisen avun tavoitteena on pelastaa ihmishenkiä ja lievittää inhimillistä hätää. Apu perustuu tarpeeseen. YK laatii ja julkaisee vuosittain keskitetyn hätäapuvetoomuksen, joka sisältää maakohtaiset, tarpeiden pohjalta priorisoidut vetoomukset. Tämän vuoden vetoomus on suuruudeltaan 8,5 miljardia dollaria. Se käsittää 16 maata, joista valtaosa sijaitsee Afrikassa.

Afrikassa tarpeet keskittyvät muun muassa Sahelin alueelle läntisessä Afrikassa. Aseellinen konflikti on aiheuttanut uusia humanitaarisia haasteita Malissa ja sen pakolaisia vastaanottavissa naapurimaissa. Ruokaturvatilanne tosin hiukan parani viime vuonna, mutta alueella arvioidaan edelleen olevan yli 10 miljoonaa ruokaturvatonta. Alueelle kohdennetaan tukea yhteensä 8,465 miljoonaa euroa.

Afrikan sarvessa ruokaturvatilanne on elpynyt vuoden 2011 nälänhädästä, mutta tilanne on edelleen vakava. Somalian turvallisuustilanne on parantunut poliittisten muutosten myötä , mikä on helpottanut avustustyötä jonkin verran. Somalian hätäapuvetoomus on yhteensä 1,3 miljardia dollaria ja YK:n vetoomuksista suurin. Afrikan sarven alueen pakolaistilanne on mittava. Alueelle kohdennetaan yhteensä 9 miljoonaa euroa.

Afrikan suurten järvien alueella erityisesti konfliktit Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa ovat heikentäneet koko alueen humanitaarista tilannetta. Tarpeita on sekä siirtymään joutuneilla että konfliktin jalkoihin jääneillä, joista erityinen huolenaihe on lapset. Alueelle myönnetään yhteensä 6,425 miljoonaa euroa.

Lisäksi Sudanin ja Etelä-Sudanin humanitaarinen tilanne on edelleen vakava ja monimutkainen. Maiden väliset ja sisäiset kiistat, suuri määrä siirtymään joutuneita ihmisiä, heikko ruokaturvatilanne sekä kehittymättömät peruspalvelut ja infrastruktuuri ovat kaikki syitä maiden mittaviin humanitaarisiin tarpeisiin. Maihin kanavoidaan yhteensä 6,46 miljoonaa euroa.

Lähi-idässä akuutti humanitaarinen tarve on Syyriassa ja sen pakolaisia vastaanottavissa naapurimaissa. Pakolaisten lukumäärä nousi maaliskuun alussa yli miljoonaan henkilöön. Suomi myöntää nyt YK:n pakolaisjärjestölle UNHCR:lle miljoonaa euroa lisäavustusta. Lähi-idässä kohdennetaan apua myös miehitetyille palestiinalaisalueille yhteensä 3,31 miljoonaa euroa ja suuret humanitaariset tarpeet omaavaan Jemeniin 2,5 miljoonaa euroa.

Aasiassa tarpeet keskittyvät Afganistaniin ja Pakistaniin, joissa on suuria määriä pakolaisia ja sisäisesti siirtymään joutuneita. Pakistanissa toivutaan vielä viime vuosien valtavista tulvista. Afganistaniin myönnetään 2 miljoonaa euroa ja Pakistaniin miljoona euroa. Lisäksi Rakhine-osavaltion tilanne Myanmarissa on paitsi poliittisesti vaikea, myös humanitaarisesti vaativa. Suomen Punaisen Ristin ja kansainvälisen Punaisen Ristin liikkeen operaatioon Myanmariin myönnetään 600 000 euroa.

Apu kanavoidaan YK-järjestöjen, Suomen Punaisen Ristin ja kansainvälisen Punaisen Ristin liikkeen, Kirkon ulkomaan avun ja Fida Internationalin kautta. YK-järjestöistä vastaanottajat ovat UNHCR (16.5 miljoonaa euroa), WFP (8 miljoonaa euroa), UNICEF (6 miljoonaa euroa), WHO (4 miljoonaa euroa) ja FAO (750 000 euroa).

Lisätietoja: humanitaarisen avun yksikön päällikkö Anna Gebremedhin, puh 040 583 0149
 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 18.3.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot