Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 20.6.2013 | Ulkoministeriö

EU:n ulkoministereiden aiheina ilmastonmuutos, EU:n itäinen kumppanuus ja eteläinen naapurusto, Lähi-idän rauhanprosessi, Länsi-Balkan sekä Afganistan

Tiedote 141/2013
20.6.2013

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu 24. kesäkuuta Luxemburgissa. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kokouksen asialistalla ovat ilmastonmuutos, EU:n itäinen kumppanuus ja eteläinen naapurusto, Lähi-idän rauhanprosessi, Länsi-Balkan sekä Afganistan.

Ulkoasiainneuvosto keskustelee ilmastonmuutoksesta ja EU:n ilmastodiplomatiasta. Ilmastonmuutos on globaali ympäristö- ja kehityshaaste, ja neuvosto pohtii, mitä toimia EU voi yhteistyössä eri kumppanimaiden kanssa tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemisen edistämiseksi.

EU:n itäisen kumppanuuden osalta ulkoministerit keskustelevat marraskuussa pidettävän Vilnan huippukokouksen valmisteluista sekä kumppanimaiden assosiaatiosopimusten tilanteista.

Ulkoasiainneuvoston keskustelu EU:n eteläisestä naapurustosta keskittyy Syyrian ajankohtaiseen tilanteeseen sekä EU:n vastaukseen ns. arabikevääseen. Syyrian osalta keskustelua käydään siitä, miten EU voi tukea ponnisteluja Genevessä järjestettävän Syyria-kokouksen toteutumiseksi. Lisäksi ulkoasiainneuvosto arvioi Eurooppa-neuvoston helmikuussa 2013 antaman pyynnön mukaisesti, mitä toimia EU on arabikevään jälkeen tehnyt ja mitä sen tulee edelleen tehdä. Keskustelussa on esillä myös Egyptin ajankohtainen tilanne.

Ulkoministereiden keskustelu Lähi-idän rauhanprosessista keskittyy siihen, miten EU voisi parhaiten tukea rauhanprosessin etenemistä. Keskustelua käydään myös asiaa koskevan EU:n yhteisesti sovitun politiikan toimeenpanosta.

Länsi-Balkanin osalta ulkoasiainneuvoston keskustelun keskiössä ovat Serbian EU-jäsenyysneuvottelujen aloittaminen sekä vakautus- ja assosiaatiosopimusneuvottelut Kosovon kanssa. Aiheet ovat samalla viikolla esillä myös yleisten asioiden neuvostossa sekä Eurooppa-neuvostossa. Ulkoministeri Tuomioja osallistuu tiistaina 25. kesäkuuta yleisten asioiden neuvostossa laajentumiskeskusteluun.

Ulkoasiainneuvoston lounaalla keskustelunaiheena on Afganistan. Keskustelua käydään Afganistanin ajankohtaisen tilanteen lisäksi maan turvallisuusvastuun siirrosta kansainvälisiltä joukoilta maan omille turvallisuusviranomaisille.

Lisätietoja: eurooppakirjeenvaihtaja Tarja Fernández, puh. 040 590 9855, ja ulkoministeri Tuomiojan lehdistöavustaja Päivi Harju-Heikkilä, puh. 040 749 2687

 

 

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 20.6.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot