Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista: Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 26.8.2013 | Ulkoministeriö

Ulkoministeri Tuomioja suurlähettiläskokouksessa: Nyt tarvitaan vakavia toimia sekä yksityiseen että valtiolliseen tietosuojaan kohdistuvien loukkausten estämiseksi

Tiedote 176/2013
26.8.2013

Ulkoministeri Erkki Tuomioja otti suurlähettiläskokouksen puheessaan 26. elokuuta kantaa ajankohtaiseen keskusteluun kyberturvallisuudesta ja totesi: ”Digitaaliajan uuden tietotekniikan kehitys ja sen urkintakäytöstä viime viikkoina julkisuuteen saadut tiedot - tässä täytyy muistaa, että useimpien valtioiden vastaavasta toiminnasta emme tiedä juuri mitään - ovat korostaneet tarvetta ryhtyä tehokkaisiin toimiin sekä yksityiseen että valtiolliseen tietosuojaan kohdistuvien loukkausten estämiseksi. Se on kaikkea muuta kuin helppoa sekä tekniikan, juridiikan että moraalin kannalta.”

”Sellaisen kansainvälisen normiston aikaansaaminen, joka huomioi niin tietosuojan, internetin vapauden kuin turvallisuusintressitkin, ja johon kaikki keskeisimmät toimijat todella sitoutuisivat, on erittäin vaikeaa, mutta se ei voi olla mahdotonta”, Tuomioja painotti. ”Keskeisiä kysymyksiä ovat demokraattisen ja avoimen oikeusvaltion periaatteiden noudattaminen ja internetin vapauden turvaaminen. Loukkauksiin puuttuminen edellyttää muun muassa tiukkaa kansainvälistä normistoa, sen täytäntöönpanoa ja valvontaa sekä sitä, että väärinkäytöstä täytyy olla myös seuraamuksia”, Tuomioja totesi.

Puheessaan ulkoministeri Tuomioja myös painotti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustuvan laaja-alaiseen käsitykseen turvallisuudesta sekä vahvaan sitoutumiseen kansainväliseen yhteistyöhön. Esimerkkinä tästä Tuomioja mainitsi kansainvälisen asekauppasopimuksen, jonka neuvottelut aloitettiin aikoinaan Suomen ja kuuden muun valtion aloitteesta. Suomen tavoitteena on ratifioida sopimus ensimmäisten joukossa.

Ulkoministerin mukaan Suomen omat vahvuudet ovat pitkälle kehitetty hyvä hallinto ja demokratia sekä kaikkien ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun perustuva pohjoismainen hyvinvointivaltio, jonka vaaliminen ja edelleen kehittäminen on myös jatkossa keskeistä. Myös sukupuolten tasa-arvo ja Suomen koulutusjärjestelmän oppimistulokset ovat vahvuuksiamme, jotka voidaan ja tulee ottaa mukaan erimuotoiseen yhteistyöhön muiden maiden kanssa.

”Hyvinvointimallimme kestävyys ei kuitenkaan ole annettu asia, eikä se riipu vain omasta tahdostamme ja osaamisestamme”, Tuomioja korosti. ”Keskinäisriippuvuuden maailmassa yksikään valtio ei voi jättäytyä kansainvälisen yhteistyön ulkopuolelle, vaan kumppaneita on etsittävä läheltä ja kaukaa.”

Lisätietoja: ministerin lehdistöavustaja Tero Shemeikka, puh. 040 515 1097

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 26.8.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot