Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 13.12.2013

Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Aitiopaikalla kansainväliseen oikeuteen”

Kuudennen komitean harjoittelija Anne Hyartt on päässyt tutustumaan Yhdistyneisiin kansakuntiin oikeudellisesta näkökulmasta. ”Koen olevani todella onnekas päästyäni tänne harjoitteluun”, Anne sanoo.

Anne Hyarttin mielestä YK-edustusto on unelmien harjoittelupaikka. Kuva: Reetta RäipiöAnne Hyarttin mielestä YK-edustusto on unelmien harjoittelupaikka. Kuva: Reetta Räipiö

Kuka olet?

Olen Anne Hyartt. Opiskelen oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. Olen oikeudellisten asioiden, eli kuudennen komitean, harjoittelijana Suomen YK-edustustossa. Kolmen kuukauden (syyskuu-joulukuu) korkeakouluharjoitteluni on nyt viimeisiä päiviä vaille suoritettu.

Mitä teet YK-edustustossa?

Seuraan pääsääntöisesti oikeudellisten asioiden komitean istuntoja ja päätöslauselmaneuvotteluja. Seuraan myös paneelikeskusteluita, EU:n sisäisiä kokouksia ja tiettyjä turvallisuusneuvostossa käsiteltäviä asioita.

Raportoinnin ja seuraamisen lisäksi teen paljon omatoimista tutkimusta ja perehdyn asioihin etukäteen. Käsiteltävät asiakokonaisuudet ovat laajoja, joten uutta sisältöä tulee koko ajan. Kokouksia on helpompi seurata, jos on ottanut etukäteen selvää aihealueesta. Käsittelemiäni asiakokonaisuuksia ovat esimerkiksi terrorismin vastaiset toimet, kansainvälinen rikostuomioistuin, kansainvälinen tuomioistuin, merioikeus, kansainvälinen ympäristöoikeus sekä kansainvälinen kauppaoikeus.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on ollut päästä seuraamaan kuinka YK toimii järjestönä ja kuinka Euroopan Unioni toimii YK:ssa. Kokousten asiasisältö on mielenkiintoista ja opin jatkuvasti uutta. On todella hienoa päästä kuulemaan eri alojen huippuammattilaisia YK:lla. Myös kansainvälinen työympäristö on upea kokemus: eri maista tulevia ihmisiä tapaa täällä päivittäin.

Mikä on mieleen jäänein tapahtuma tai työtehtävä harjoittelusi ajalta?

Hienointa oli päästä kuuntelemaan Kansainvälisen tuomioistuimen (International Court of Justice, ICJ) presidenttiä Peter Tomkaa ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen (Internationa Criminal Court, ICC) presidenttiä Sang-Hyun Songia samana päivänä. Muun muassa he osallistuivat New Yorkissa kansainvälisen oikeuden viikon erilaisiin tapahtumiin.

Mieleen on jäänyt selkeänä kokonaisuutena myös merioikeuspäätöslauselma-neuvottelut, joita pääsin seuraamaan kokonaisuudessaan alusta loppuun. Oli mielenkiintoista nähdä kuinka neuvottelut etenivät. Erityismaininnan saa myös Suomen edustaminen maailmalla. Varsinkin alussa oli jännittävää istua Suomen kyltin takana.

Mitä kautta pääsit harjoitteluun YK-edustustoon?

Koen olevani todella onnekas päästyäni tänne harjoitteluun. Helsingin yliopiston oikeustieteelliseltä tiedekunnalta voi nimittäin saada rahoituksen harjoitteluun vain tiedekunnan tukemiin harjoittelupaikkoihin. Kun tiedekuntani julkaisi harjoittelupaikat helmi-maaliskuussa, listalta löytyi YK-edustusto ulkomaan harjoittelupaikkana. Minun ei tarvinnut kahta kertaa miettiä haenko paikkaa vai en.

Miksi hait harjoitteluun YK-edustustoon?

Olen opinnoissani syventynyt kansainväliseen oikeuteen ja pidän harjoittelua YK-edustustossa aitiopaikkana kansainväliseen oikeuteen. Osallistuttuani viime lukuvuonna kansainvälisen oikeuden Telders-oikeustapauskilpailuun kiinnostukseni kansainväliseen oikeuteen vahvistui entisestään. Lyhyesti sanottuna tämä tuntui unelmien harjoittelupaikalta.

Ovatko odotuksesi harjoittelusta YK-edustustossa täyttyneet?

Ovat! Olen päässyt työskentelemään monenlaisten asioiden parissa, oppinut YK:n toiminnasta, oikeudellisista asiakokonaisuuksista sekä diplomatian ja maailmanpolitiikan vaikutuksesta niihin. Tehtäväni ovat olleet vaihtelevia ja vastuullisia, mikä tekee työstä mielenkiintoista. Olen harjoitteluuni erittäin tyytyväinen. Ainoastaan se harmittaa, että aika täällä on kulunut liian nopeasti. Olen töissä viimeistä viikkoa, mitä on vaikea uskoa!

Millaista on harjoittelijan elämä New Yorkissa?

New York on kaupunki, joka ei koskaan nuku, joten täällä ei itsekään malttaisi levätä. Olen päässyt syömään hyvää ruokaa, tekemään ostoksia, vierailemaan nähtävyyksissä, kokemaan kulttuuria, saanut uusia ystäviä ja nauttinut joka hetkestä.

Mitä aiot ja haluat tehdä tulevaisuudessa?

Palaan pian Suomeen tekemään Pro Gradu -tutkielman. Jatkossa minusta olisi mukavaa työskennellä kansainvälisen oikeuden parissa esimerkiksi ministeriössä tai jossakin järjestössä.

Reetta Räipiö

Harjoittelijana YK-edustustossa

  • Harjoittelijana YK-edustustossa -juttusarjassa esitellään Suomen YK-edustuston harjoittelijoita, heidän tehtäviään ja sitä millaista on olla kansainvälisessä työharjoittelussa New Yorkissa. Kaikki sarjan jutut ovat luettavissa Suomen YK-edustuston sivuilla.
  • YK-edustustoon haetaan yliopisto-opiskelijoita harjoitteluun lähtökohtaisesti kerran vuodessa Aarresaari-sivuston kautta. Ammattikorkeakouluharjoittelijoita haetaan tarpeen mukaan Jobstep.fi-sivustolla ja lähettämällä ilmoitukset myös suoraan ammattikorkeakouluihin.
  • Harjoittelijoita haetaan ainoastaan haun kautta. Avoimia hakemuksia ei ole mahdollista säilyttää.
  • Harjoittelijaksi haluavalla on oltava rahoitus koulultaan tai ulkoministeriön hyväksymästä säätiöstä. Yliopistoharjoittelijoiden osalta työnantajan osarahoitus on mahdollinen, ammattikorkeakouluharjoittelijoiden osalta koko rahoituksen on tultava joko oppilaitokselta tai säätiöltä.

Tulosta

Päivitetty 11.4.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot