Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto, YK: Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 20.12.2013

Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Johdon strateginen voimavara”

CIMO-harjoittelija Maija Mahlamäen työ YK-edustustossa on laaja-alaista. ”Nyt teen virkamiessihteerin tehtäviä, olen siis linkki johdon ja muun henkilökunnan välillä”, hän kertoo.

CIMO-harjoittelija Maija Mahlamäelle sopii se, että hän työskentelee YK-edustustossa eri asioiden parissa. ”Se estää urautumisen”, hän sanoo. Kuva: Reetta RäipiöCIMO-harjoittelija Maija Mahlamäelle sopii se, että hän työskentelee YK-edustustossa eri asioiden parissa. ”Se estää urautumisen”, hän sanoo. Kuva: Reetta Räipiö

Kuka olet?

Olen Maija Mahlamäki. Valmistuin kesäkuussa yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta pääaineenani kansainvälinen politiikka. Nyt olen kuuden kuukauden (elokuu-tammikuu) CIMO-harjoittelussa YK-edustustossa.

Mitä teet YK-edustustossa?

Olen esimieheni mukaan ”johdon strateginen voimavara”. Tällä hetkellä teen lähinnä virkamiessihteerin tehtäviä, eli olen linkki johdon ja muun henkilökunnan välillä. Harjoitteluni aikana olen kuitenkin tehnyt hyvin monimuotoisia tehtäviä. Loppukesästä seurasin turvallisuusneuvostoa, yleiskokouksen korkean tason viikolla olin vastuussa kaikista Suomelle lähetetyistä kutsuista ja syksyn ajan seurasin kakkoskomitean kokouksia. Käyn myös erilaisissa kokouksissa pysyvän edustajan Jarmo Viinasen kanssa ja noin kerran viikossa käyn EU-HoMs:ssa eli EU-maiden edustustojen päälliköiden kokouksissa.

Mikä on parasta työssäsi?

Työssäni on parasta sen monipuolisuus ja laaja-alaisuus. Pidän siitä, etten hoida yhtä tiettyä osa-aluetta, vaan johdolle työskennellessä seuraan vähän kaikkea. Nyt minulla ei ole yhtä rajattua kiinnostuksen kohdetta, enkä kerkeä urautumaan. Harjoittelun aikana olen tutustunut lähes kaikkiin YK-edustuston ja YK:n tekemiin asioihin ja minua on alkanut kiinnostaa myös sellaiset jutut, joista en opiskeluaikana niin välittänyt. Täällä ollessa yliopistossa opitut jutut ovat konkretisoituneet.

Mikä on mieleen jäänein tapahtuma tai työtehtävä harjoittelusi ajalta?

Mieleeni on jäänyt Alankomaiden kuningattaren Máximan tapaaminen EU-maiden edustuston päälliköiden kokouksessa. Hän piti perehdytyksen YK:n pääsihteerin erityisasiantuntijana. Kuningatar Máxima jäi mieleeni sulokkaana, vaikuttavana ja asiantuntevana henkilönä. Pidin kovasti myös Suomen järjestämästä ”Freedom from Violence for Every Woman and Girl” -sivutapahtumasta yleiskokouksen korkean tason viikolla. Tapahtuma oli todella onnistunut.

Mitä kautta pääsit harjoitteluun YK-edustustoon?

Pääsin harjoitteluun CIMO:n (eli Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaation) kautta. Täytin CIMO:n sivuilla hakemuksen ja lähetin CV:n ja motivaatiokirjeen. Sain pian viestin, että kaikista hakijoista seitsemän sopivimman hakijan hakemukset lähetettiin eteenpäin YK-edustustoon ja että minä olin yksi noista seitsemästä. Pian sain puhelun YK-edustustosta, jossa minulle kerrottiin olevani kahden parhaan joukossa. Puhelinhaastattelun jälkeen sain pian sähköpostiviestin, jossa kerrottiin että minut oli valittu. Se oli uskomatonta!

Miksi hait harjoitteluun YK-edustustoon?

Olin kuullut paljon hyvää YK-edustustosta ollessani korkeakouluharjoittelussa ulkoministeriössä. Kuulin, että täällä on hyvä työyhteisö ja kiva olla töissä. Punnitessani eri vaihtoehtoja valmistumisen jälkeen ystäväni kehotti minua tarkistamaan CIMO:n harjoittelupaikat ja päätin hakea, sillä ulkomaankokemus on hyvää täydennystä CV:hen. Lisäksi YK kiinnosti minua globaalina ja kaikenkattavana organisaationa.

Ovatko odotuksesi harjoittelusta YK-edustustossa täyttyneet?

En osannut edes odottaa oppivani näin paljon arkipäiväisestä ja käytännönläheisestä kansainvälisestä politiikasta ja valtioidenvälisistä suhteista. On ollut hienoa päästä näkemään tapahtumien taustatekijöitä ja sitä miten maat suhtautuvat toisiinsa sekä millaisia neuvotteluasetelmia ja -taktiikoita eri mailla on.

Millaista on harjoittelijan elämä New Yorkissa?

Elämä New Yorkissa on hektistä: sekä työ että kaupunki ovat nopeatempoisia. Mutta on ihanaa, että täällä on aina tekemistä. On myös hyvin epätodellista olla täällä. Joskus havahdun siihen, että olen YK:lla ja tajuan kuinka hienoa tämä on. Silloin tällöin töistä lähtiessäni katson ylös ja näen Chrysler Buildingin ja muistan olevani New Yorkissa ja tämän olevan nyt minun arkeani.

Mitä aiot ja haluat tehdä tulevaisuudessa?

Harjoittelun jälkeen palaan Suomeen ja haen oman alani töitä. Esimerkiksi hakeminen Kavakulle, kansainvälisten asioiden valmennuskurssille ulkoministeriöön, voisi olla yksi vaihtoehto. Tulevaisuudessa olisi hienoa tehdä myös väitöskirja tai tutkimusta laajemmin.

Reetta Räipiö

Harjoittelijana YK-edustustossa

  • Harjoittelijana YK-edustustossa -juttusarjassa esitellään Suomen YK-edustuston harjoittelijoita, heidän tehtäviään ja sitä millaista on olla kansainvälisessä työharjoittelussa New Yorkissa. Kaikki sarjan jutut ovat luettavissa Suomen YK-edustuston sivuilla.
  • YK-edustustoon haetaan yliopisto-opiskelijoita harjoitteluun lähtökohtaisesti kerran vuodessa Aarresaari-sivuston kautta. Ammattikorkeakouluharjoittelijoita haetaan tarpeen mukaan Jobstep.fi-sivustolla ja lähettämällä ilmoitukset myös suoraan ammattikorkeakouluihin.
  • Harjoittelijoita haetaan ainoastaan haun kautta. Avoimia hakemuksia ei ole mahdollista säilyttää.
  • Harjoittelijaksi haluavalla on oltava rahoitus koulultaan tai ulkoministeriön hyväksymästä säätiöstä. Yliopistoharjoittelijoiden osalta työnantajan osarahoitus on mahdollinen, ammattikorkeakouluharjoittelijoiden osalta koko rahoituksen on tultava joko oppilaitokselta tai säätiöltä.

Tulosta

Päivitetty 11.4.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot