Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Kouluruokaa YK-väelle - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 22.9.2011 | Ulkoministeriö

Kouluruokaa YK-väelle

”And please have some ryebread with your soup”, opasti ministeri Hautala vieraita Suomen YK-viikolla järjestämällä kouluruokalounaalla. Tilaisuudessa nostettiin esiin terveellisen ruokavalion ja kehityksen yhteyttä.

Keittäjän asussaan ministeri Heidi Hautala poikkesi YK-viikon peruslinjasta. Ja niin poikkesi ministerin tarjoilema lounaskin: korkea-arvoisille YK-vieraille tarjolla oli kala- ja kasviskeittoa sekä New Yorkissa leivottua perinteistä suomalaista ruisleipää.

Ministeri Hautala muistutti, että terveyttä on edistettävä johdonmukaisesti kaikilla aloilla. Kuva: UMMinisteri Hautala muistutti, että terveyttä on edistettävä johdonmukaisesti kaikilla aloilla. Kuva: UM

Suomen pysyvän YK-edustuston tiloissa tiistaina järjestetyn lounaan tavoitteena oli korostaa terveyden merkitystä kehitykselle. Kaupan päälle osallistujat saivat ehdan tuntuman suomalaisten koululaisten lounashetkeen jonotuksesta aina maitolasilliseen. Ruoka maistui ja ihmetys oli suurinta, kun Hautala kertoi, että ruuassa ei käytetty ollenkaan suolaa.

Kannattava investointi

Alkupuheenvuoron pitänyt ministeri Hautala korosti terveyden merkitystä kehitykselle. Terveellinen ja tasapainoinen lounas auttaa nuoria pysymään terveinä, mikä taas vaikuttaa myönteisesti kehitykseen. Köyhemmissä maissa kouluruoka kannustaa lähettämään lapset kouluun, muistutti Maailman ruokaohjelman Sheila Sisulu, kun taas länsimaissa terveellisellä kouluruualla voidaan taistella esimerkiksi lihavuutta ja diabetesta vastaan.

Hautala muistutti Suomen lanseeraamasta käsitteestä "health in all policies", jonka mukaan terveyttä on edistettävä johdonmukaisesti kaikilla aloilla. Tässä työssä tarvitaan sekä yritysten yhteiskuntavastuuta että kansalaisyhteiskuntaa.

Ministeri myös totesi, että kouluruokailu maksaa itsensä takaisin monin tavoin. Se parantaa oppimistuloksia – ja kasvisruoalla voi olla jopa ilmastovaikutuksia.

Ruokailu yhdistää

Tilaisuudessa puheenvuoron käytti usea merkittävä kutsuvieras. Yhdysvaltojen Surgeon General Doctor Regina Benjamin kertoi projektista, jossa koululaiset osallistuvat myös ruuan kasvattamiseen. Intialainen, Pekka Puskan ihailijaksi tunnustautunut professori Srinath Reddy puolestaan totesi, että koululaisten pitää pystyä osallistumaan kouluruokailun suunnittelemiseen. Hän muistutti myös, että Intiassa kouluruokailu auttaa eri kasteista tulevia lapsia toimimaan yhdessä, kun kerran ateriakin on syöty yhdessä.

WHO:n edustaja Zsuzsanna Jakob muistutti, että kouluissa olevat limsa-automaatit ovat ongelma, mihin yhtyi moni läsnä ollut. Viron presidentin vaimo Evelin Ilves kertoi myös virolaisesta kouluruokajärjestelmästä.

Tapahtumaan osallistuneet YK-viikon kouluruokailijat olivat lounaaseensa selvästi tyytyväisiä. Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että vaikka ruokailu on läheisesti sidoksissa kulttuuriin, periaatteen tulisi olla sama kuin seinää koristaneessa opetuskuvassa: "Jos haluat Suomen ensimmäiseksi astronautiksi, suuntaa ensiksi pöytään. Jos syöt terveellisesti, urheilet, nukut tarpeeksi ja et tupakoi, pystyt mihin vaan."
 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 22.9.2011


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot