Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Stubb Team Finland -matkalle Etelä-Afrikkaan ja Namibiaan - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 31.10.2012 | Ulkoministeriö

Ministeri Stubb Team Finland -matkalle Etelä-Afrikkaan ja Namibiaan

Tiedote 253/2012
31.10.2012

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vierailee Team Finland -vienninedistämismatkalla Etelä-Afrikassa ja Namibiassa 5.-9. marraskuuta. Matkan kohteina ovat Etelä-Afrikassa maan taloudellinen keskus Johannesburg, pääkaupunki Pretoria sekä Kapkaupunki ja Namibiassa maan pääkaupunki Windhoek. Ministerin mukana matkustaa 23 yrityksen edustajista koostuva valtuuskunta. Yritysvaltuuskunnan on koonnut Finpro.

Matkan tavoitteena on edistää suomalaisyritysten liiketoimintamahdollisuuksia Etelä-Afrikassa ja Namibiassa vahvistamalla siellä jo toimivien yritysten asemaa ja edistämällä uusien yhteistyösuhteiden syntymistä. Valtuuskunnassa mukana olevat yritykset edustavat monia eri toimialoja kuten informaatioteknologia, opetus, energia, ympäristö, logistiikka sekä kaivos- ja puolustusteollisuus.

Ministeri Stubbilla on molemmissa maissa korkean tason tapaamisia. Johannesburgissa Stubb osallistuu Suomen ja Etelä-Afrikan talousfoorumiin ja tutustuu Nelson Mandela -säätiön toimintaan. Kapkaupungissa järjestetään World Design Capital -tapahtuma, johon ministerin ja yritysten lisäksi osallistuu Helsingin ylipormestari Jussi Pajunen. Ministeri Stubb pitää myös luennon Kapkaupungin yliopistolla aiheesta ”Will Europe survive the current crisis?”. Windhoekissa Stubbin ohjelmassa on Namibian ja Suomen talousseminaari.

Etelä-Afrikka on Suomen merkittävimpiä kauppakumppaneita OECD-maiden ulkopuolella ja suurin kauppakumppani Afrikassa niin viennin kuin tuonninkin osalta. Suomen vienti Etelä-Afrikkaan oli vuonna 2011 noin 342 miljoonaa euroa ja tuonti yli 301 miljoonaa euroa. Maailmantalouden taantuma on vaikuttanut myös Etelä-Afrikan kanssa käytyyn kauppaan. Vielä vuonna 2007 Suomen vienti oli yli 546 miljoonaa euroa. Etelä-Afrikassa on lähivuosille suunnitteilla mittavia hankkeita energia-, kuljetus- ja logistiikka-alalla. Maan talouskasvun odotetaan olevan tänä vuonna noin 2,5 prosenttia.

Suomen ja Namibian välinen kauppa on vielä suhteellisen pientä, mutta kasvu on ollut nopeaa. Suomen vienti Namibiaan on ollut viime vuodet noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa, ja tuonti oli vuonna 2011 noin 974 000 euroa. Namibian BKT on kasvanut viime vuosina 4-5 prosentin vuosivauhtia. Kaivosteollisuus on Namibian talouden kulmakivi, ja maa investoi tulevina vuosina valmistavaan teollisuuteen ja logistiikkaan. Liiketoimintamahdollisuuksia on myös opetus- ja terveyssektorilla sekä innovatiivisissa tuotteissa ja palveluissa.

Lisätietoja: ministeri Stubbin diplomaattiavustaja Timo Ranta, puh. 040 352 0463, ja tarkastaja Petri Wanner, eteläisen Afrikan yksikkö, puh. 040 731 4509

Matkalle osallistuvat yritykset:
Analyse2, Eltel Networks, Enersense International Oy, Finnfund, Finnvera, Flowrox Oy, Haaga-Helia University of Applied Sciences, HAMK University of Applied Sciences, Konecranes Plc, Metso Corporation, Mirasys Oy, Nokia Siemens Networks, Normet Africa (PTY) Ltd, Outotec Oyj, Patria Land Systems Oy, Planmeca Group, QPR Software Plc, Sanoma Learning Ltd, STX Finland Oy, Suomen Ekolannoite Oy, Tampere University of Applied Sciences, Uniqoteq Ltd, Wärtsilä.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 31.10.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot