Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ahtisaari-päivänä etsitään uusia näkökulmia rauhanvälitykseen - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 5.11.2012

Ahtisaari-päivänä etsitään uusia näkökulmia rauhanvälitykseen

Tiedote 257/2012
5.11.2012

Valtakunnallista Ahtisaari-päivää vietetään torstaina 8. marraskuuta. Ahtisaari-päivän päätapahtumapaikka on tänä vuonna Helsinki ja ohjelma jakaantuu kouluille, suurelle yleisölle ja asiantuntijoille suunnattuihin tapahtumiin.

Kaikki Suomen koulut on kutsuttu viettämään Ahtisaari-päivää ja pohtimaan sovittelun merkitystä.

”Koulujen sovittelijaoppilaat toimivat yhteisöissään tärkeinä esimerkkeinä. Rauhanvälittämisestä kasvaa arkinen taito, joka opitaan jo nuorena”, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Presidentti Ahtisaari sekä ministerit Tuomioja ja Hautala tapaavat koululaisia

Presidentti Martti Ahtisaari vierailee aamupäivällä kahdessa helsinkiläiskoulussa palkitsemassa sovittelua koulutyössä edistäneen oppilaan. Vierailukohteina ovat tänä vuonna Kallahden peruskoulu ja Nordsjö lågstadieskola. Iltapäivällä presidentti Ahtisaari osallistuu Helsingin opetusviraston järjestämään sovittelijaoppilaiden juhlaan. Yhdeksän helsinkiläiskoulua on tänä vuonna järjestänyt oman koulussa sovittelijan valinnan ja palkittavat julkistetaan Ahtisaari-päivänä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja kehitysministeri Heidi Hautala vierailevat Ahtisaari-päivänä Helsingin medialukiossa. Ohjelmassa on ministereiden ja lukiolaisten yhteinen keskustelutunti sekä Ahtisaari-päivän konfliktinratkaisuroolipelin pelaamista yhdessä lukiolaisten kanssa. Pelissä ratkotaan kuvitteellisen Kurkum-nimisen valtion konfliktia.

Helsingin tapahtumien lisäksi Ahtisaari-päivää vietetään kouluissa myös esimerkiksi Oulussa ja Kuopiossa. Lisäksi joensuulaislähtöinen ENO-verkkokoulu vie Ahtisaari-päivää maailmalle järjestämällä muun muassa puunistutustempauksen Indonesiassa.

Helsingin yliopistolla keskustellaan yhteiskuntarauhasta

Ahtisaari-päivän iltapäivä jatkuu Helsingin yliopistolla järjestettävällä yleisötilaisuudella. Tilaisuuden teemana on yhteiskuntarauha meillä ja muualla ja aiheesta keskustelevat presidentti Martti Ahtisaari, kansainvälisen oikeuden asiantuntija Jarna Petman Helsingin yliopistosta sekä toimittaja, kirjailija ja dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen.

”On tärkeää, että Ahtisaari-päivänä keskustellaan rauhan edellytyksistä sekä meillä että maailmalla. Usein rauhaa ei voida saavuttaa ilman perustekijöitä kuten turvallista lähiympäristöä, puhdasta vettä ja tyttöjen koulutusmahdollisuuksia. Omassa yhteiskunnassamme taas tällaiset perustekijät täyttyvät”, sanoo kehitysministeri Heidi Hautala.

Yliopiston keskustelutilaisuuteen on avoin ilmoittautuminen, ja tapahtumaa voi myös seurata suorana verkossa.

Demokratia-aktiivi George Soros puhumassa kansainvälisessä asiantuntijaseminaarissa

Ahtisaari-päivä jatkuu vielä perjantaina 9. marraskuuta Helsingin kaupungintalolla järjestettävässä kansainvälisessä asiantuntijaseminaarissa. Panelisteina keskustelevat presidentti Ahtisaari, Open Society Instituten perustaja George Soros, BBC:n kirjeenvaihtaja Lyse Doucet ja YK:n valvontaoperaatiosta vastannut kenraali Robert Mood. Kommenttipuheenvuorot esittävät ulkoministeri Erkki Tuomioja, toimitusjohtaja Anne Berner ja olympiamitalisti Silja Lehtinen. Keskustelun aiheena on epävakaan taloustilanteen vaikutus rauhanvälitykseen. CMI:n ja Ulkopoliittisen instituutin järjestämä seminaari on osa Ahtisaari-päivää.

Nyt toista kertaa vietettävän valtakunnallisen Ahtisaari-päivän tavoitteena on lisätä tietoa riitojen ehkäisemisestä ja ratkaisemisesta niin kansainvälisesti kuin arjenkin tasolla. Erityisesti päivä korostaa rauhanvälityksen ja sovittelun merkitystä arjessa sekä suomalaista rauhanvälitysosaamista.

Ahtisaari-päivää vietetään vuosittain marraskuussa aina Martin päivän (10.11.) tienoilla. Ahtisaari-päivän pääjärjestäjinä toimivat ulkoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Opetushallitus.

Lisätietoja:
viestintäyksikön päällikkö Keijo Norvanto puh. 040 520 3925, ulkoministeriö (yleinen koordinaatio, ministereiden kouluvierailut)
viestintäjohtaja Elina Lehtinen, puh. 040 834 0465, CMI (Korkean tason asiantuntijatilaisuuteen liittyvät tiedustelut, presidentti Ahtisaaren kouluvierailut)
yhteyspäällikkö Ira Leväaho, puh. 050 505 8152, Helsingin yliopiston yhteiskuntasuhteet (Helsingin yliopiston tilaisuuteen liittyvät tiedustelut)

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 5.11.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot