Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Hautala osallistuu OECD:n ministerikokoukseen globaaleista kehitystavoitteista - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 3.12.2012

Ministeri Hautala osallistuu OECD:n ministerikokoukseen globaaleista kehitystavoitteista

Tiedote 288/2012
3.12.2012

Kehitysministeri Heidi Hautala osallistuu OECD:n ja sen kehitysapukomitean DAC:in jäsenmaiden ministerikokoukseen Lontoossa 4.-5. joulukuuta.

Lontoossa keskustellaan YK:n johdolla valmisteltavista uusista globaalitavoitteista köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi ja kestävän kehityksen vahvistamiseksi vuoden 2015 jälkeen. Vuosi 2015 on nykyisten vuosituhattavoitteiden määräaika.

Toinen tärkeä aihe on kehitysrahoituksen laajentaminen uusien globaalitavoitteiden toteuttamiseksi. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi yksityisten investointien, kaupan, siirtotyöläisten rahalähetysten sekä kehitysmaiden kansallisten voimavarojen tehokkaampaa valjastamista kehitykseen ja köyhyyden vähentämiseen. Tavoitteena on kehitysmaiden irtautuminen apuriippuvuudesta muun muassa verotusta ja luonnonvarapolitiikkaa kehittämällä.

Innovatiiviset kehitysrahoituksen lähteet ovat myös tulossa vahvasti laajan kehitysrahoituksen tarkasteluun. Tunnetuimpia esimerkkejä innovatiivisesta rahoituksesta ovat useissa maissa käytössä olevat lentolippumaksut, joiden tuottoja käytetään muun muassa maailmanlaajuisiin rokotusohjelmiin ja tarttuvien tautien torjuntaan. Suomella on tässä kehittämisessä aktiivinen rooli, koska ministeri Hautala on tällä hetkellä puheenjohtajana 63 maan innovatiivisen kehitysrahoituksen työryhmässä.

Kokouksen lopputuloksena hyväksytään kaikkien osallistujamaiden yhteinen julkilausuma. Se evästää YK-valmistelua uusien globaalitavoitteiden hahmottelemiseksi sekä laajemman kehitysrahoituksen edistämiseksi.

Ministerikokoukseen osallistuvat myös OECD:n ja DACin avainkumppanit – Brasilia, Intia, Kiina, Venäjä, Indonesia ja Etelä-Afrikka. Mukana ovat myös kansainvälisten kehitysrahoituslaitosten pääjohtajat, EU:n kehityskomissaari Andris Piebalgs sekä Maailmanpankin ja YK:n kehitysohjelman edustajat.

Kokouksessa julkistetaan DACin vuoden 2012 kehitysyhteistyöraportti. Siinä arvioidaan, miten hyvin eri kehitystoimijat eli OECD:n jäsenmaat, avainkumppanit, kansainväliset järjestöt, kansalaisyhteiskunta ja yksityissektori ovat pystyneet sisällyttämään kestävyysajattelun kehitysyhteistyöhön. Raportissa on myös tietoa uusien avunantajien eli nousevien talouksien ja yksityisten rahoittajien kehitysrahoituksesta. Uudet avunantajat suuntaavat virallisen kehitysyhteistyön (ODA) kaltaista rahoitusta kehitysmaille jo moninkertaisesti OECD-maiden kehitysyhteistyöhön verrattuna.

Lisätietoja: Lähetystöneuvos Hanna Rinkineva, kehityspoliittinen osasto, puh.1605 6230 ja ministeri Hautalan lehdistöavustaja Milma Kettunen, puh.040 5229869, etunimi.sukunimi@formin.fi

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 3.12.2012


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot