Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Neuvotteluprosessin 24 tunnin loppurutistus päätyi aplodeihin YK:lla - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 22.12.2012

Neuvotteluprosessin 24 tunnin loppurutistus päätyi aplodeihin YK:lla

YK:n talous- ja sosiaalikysymyksiä käsittelevän II-komitean tämän syksyn työläin neuvotteluprosessi oli nelivuotinen QCPR-päätöslauselma, joka antaa ohjeistusta YK:n kehitysjärjestöille niiden tehokkuuden, tuloksellisuuden ja johdonmukaisuuden parantamiseksi. (QCPR-lyhenne tulee sanoista Quadrennial Comprehensive Policy Review.)

YK:n sihteeristö oli aloittanut päätöslauselman valmistelut jo vuoden 2011 puolella teettämällä erilaisia tutkimuksia ja kyselyitä YK:n kehitysjärjestelmän toimivuudesta, haasteista ja odotuksista, jotka kulminoituivat kesällä 2012 julkaistuun pääsihteerin raporttiin suosituksineen. Varsinaiset neuvottelut lähtivät liikkeelle marraskuussa, kun Algerian koordinoima 131 maan kehitysmaaryhmä G77 oli tuottanut pääsihteerin suositusten pohjalta ensimmäisen päätöslauselmaluonnoksen. Neuvottelut käytiin sveitsiläisen fasilitaattorin johdolla. Kehitysmaaryhmä G77:n lisäksi yksi keskeisimmistä neuvottelukumppaneista oli Euroopan unioni, pääneuvottelijanaan New Yorkin EU-delegaation virkamies, ja tukena taakanjakajien tiimi, jossa myös Suomi oli mukana.

 

Anna Vitie (oik.) keskustelemassa Slovenian kollegan kanssa YK:n päämajassa. Kuva: YKAnna Vitie (oik.) keskustelemassa Slovenian kollegan kanssa YK:n päämajassa. Kuva: YK

QCPR-päätöslauselma on sitova YK:n ohjelmille ja rahastoille (mm.UNDP, UNICEF, UNFPA ja WFP), ja se antaa suosituksia erityisjärjestöille kuten WHO:lle. Suomi rahoittaa monia näistä järjestöistä merkittävästi, joten niiden toimintaan vaikuttaminen on tärkeä kehityspoliittinen tavoite.

”Suomelle keskeisiä tavoitteita QCPR-päätöslauselmaneuvotteluissa olivat esimerkiksi vahvistaa YK-järjestöjen maatason yhteistyötä ja Delivering as One-mallin soveltamista sekä vahvistaa järjestöjen rahoituksen ja niiden strategisen, tulosperustaisen toiminnan välistä linkkiä. Suomelle tärkeää oli myös sisällyttää ihmisoikeusperustaisuus päätöslauselmaan tavalla, joka varmistaisi, että siihen liittyvät näkökohdat huomioidaan YK:n kehitystoiminnoissa”, kertoo Suomen YK-edustustosta neuvotteluihin osallistunut ulkoasiainsihteeri Anna Vitie.

Neuvottelut vaativat fyysistä kestävyyttä

Päätöslauselmaneuvottelut oli saatava valmiiksi ennen II-komitean päättymistä 14.joulukuuta ja aikataulupaineen kasvaessa viimeisen viikon aikana jouduttiin neuvottelemaan yhtä soittoa 24 tuntia torstaiaamusta perjantaiaamuun. Kun YK:n kahvila avattiin perjantai-aamuna kahdeksalta, väsyneet ja nälkäiset neuvottelijat kävivät vuorotellen hakemassa kahvia ja voileipiä pysyäkseen hereillä. Yhteisymmärrykseen kuitenkin päästiin yhdeltätoista, jolloin neuvottelut päättyivät spontaaneihin aplodeihin. Päätöslauselma hyväksyttiin illalla ja hymyilevät delegaatit lähtivät ansaitusti viikonlopun viettoon.

Anna Vitie kertoo, että lopputulos on Suomen ja EU:n kannalta varsin hyvä, sisältäen hyviä elementtejä liittyen tulosjohtamiseen, Delivering as One-malliin ja transitioon, sekä edellistä vuoden 2007 päätöslauselmaa vahvemmat ihmisoikeusviittaukset. ”QCPR-päätöslauselma kohdistuu ennen kaikkea YK-järjestelmään ja asettaa sille joukon selkeitä vaatimuksia, ja se tarjoaa hyvän pohjan jatkaa tuloksellisuuden, tehokkuuden ja koherenssin edistämistä”, Vitie sanoo.

Tulosta

Päivitetty 5.2.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot