Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Lasten aseman parantamiseksi on vielä paljon tehtävää - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 6.2.2013

Lasten aseman parantamiseksi on vielä paljon tehtävää

”Lasten aseman parantamiseksi on vielä paljon tehtävää ja työ on tehtävä entistä paremmin”, Suomen pysyvä edustaja YK:ssa, suurlähettiläs Jarmo Viinanen sanoi YK:n lastenjärjestö UNICEFin johtokunnan vuoden 2013 ensimmäisessä istunnossa New Yorkissa tiistaina.

Viinanen muistutti, että kokoushuoneen seinien ulkopuolella on reaalimaailma, jossa lukemattomat lapset kärsivät joka hetki.

”Lapset ovat poliittisten konfliktien aiheuttamien kriisien viattomia uhreja, jotka menettävät elämänsä tai tulevaisuutensa aikuisten tekojen vuoksi.” Suurlähettiläs Viinanen toi esiin myös sen, että lapset eivät ole pelkästään uhreja vaan voivat toimia ja toimivatkin monissa paikoin positiivisina muutosvoimina. ”Tästä meillä on yhtenä esimerkkinä muitakin inspiroiva Malala Yousafzai. Hän on nuori, sinnikäs tyttöjen koulutuksen puolestapuhuja.”

Unicefin johtokuntaMaailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kimp, UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake ja UNICEFin puheenjohtaja, suurlähettiläs Jarmo Viinanen New Yorkissa johtokunnan avausistunnossa 5. helmikuuta. Kuva: Tiia Rantanen.

Ensimmäisen puheenvuoronsa puheenjohtajana pitänyt suurlähettiläs Viinanen muistutti kuulijoita lapsen oikeuksien sopimuksen 3. artiklasta, jonka mukaan kaikessa etusijalla täytyy aina olla lapsen hyvinvointi. ”Sen tulee olla järjestön johtokunnan työn ohjaava periaate.”

Viinanen kiitti UNICEFia sen yli 65 vuotta sitten Suomessa tekemästä työstä. ”Olemme varsin ylpeitä, että pystyimme muuttumaan avun vastaanottajamaasta avun antajamaaksivain kolmessa vuodessa.” Hän korosti koulutuksen, terveyden ja ravitsemuksen merkitystä lapsen kehityksessä ja kansakunnan toipumisessa kriisin jälkeen.

Maailmanpankin pääjohtaja: Tiivis yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää

Maailmanpankin pääjohtaja osallistui ensimmäistä kertaa järjestöjen historiassa UNICEFin johtokunnan kokoukseen. Pääjohtaja Jim YongKim oli varsin innostunut yhteistyöstä UNICEFin kanssa. ”Olen ihaillut UNICEFia jo vuosia.”  Kimin mukaan maailman köyhyys, vähäosaisten lasten koulutus ja nuorisotyöttömyys ovat liian suuria ongelmia minkään tahon yksin ratkaistavaksi: ”Tiivis ja sitoutunut yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää.”  Hän muistutti, että työ köyhyyden poistamiseksi ei ole lähimainkaan ohi.

Jim Yong Kim ja UNICEFin johtokunta keskustelivat mm. vuosituhattavoitteista, joiden määräaikaan on enää tuhat päivää jäljellä.

YK:n vuosituhattavoitteet laadittiin syyskuun 2000 vuosituhatkokouksessa. YK:n jäsenmaat sitoutuivat kahdeksan kehitystavoitteen saavuttamiseen. Niiden tarkoituksena on poistaa äärimmäinen köyhyys, vähentää vakavia tauteja ja lapsikuolleisuutta, edistää terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoa sekä suojella ympäristöä ja kehittää globaalia kumppanuutta.

Osa tavoitteista on saavutettu ennen määräaikaa, osassa on vielä paljon tehtävää. Vaikka tavoitteiden saavuttamisessa on edistytty monin tavoin, on UNICEFin mukaan maiden välinen ja sisäinen eriarvoisuus kasvanut.

Pakistanilaisen pojan ravitsemustilaa mitataan käsivarrestaPakistanilaisen pojan ravitsemustilaa mitataan käsivarresta. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Kokoukseen niin ikään osallistunut UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake alleviivasi puheenvuorossaan samoja linjauksia Viinasen kanssa: laadukas koulutus, terveys, turvallisuus ja puhdas vesi ovat keskeisiä tavoitteita UNICEFin työssä. Lake kertoi, että tämän vuoden aikana järjestön tavoitteena on löytää innovatiivisia keinoja koulutuksen saatavuuden ja laadun parantamiseksi.

Lake painotti, että vuodesta 2013 pitää tehdä merkittävä. ”Tämä vuosi on kiireellisen toiminnan vuosi.” Hän vetosi järjestön jäsenmaihin yleisrahoituksen lisäämiseksi: ”Viime vuonna hallitusten lahjoitukset vähenivät edellisvuodesta. Yleisrahoitus on välttämätöntä voidaksemme rahoittaa tärkeitä sektoreita ja maita, tukea innovaatioita ja vastata nopeasti uusiin hätätilanteisiin.”

Suomi toimii vuonna 2013 UNICEFin johtokunnan puheenjohtajana. Vuoden ensimmäinen istunto pidetään New Yorkissa 5-8. helmikuuta.

Suurlähettiläs Jarmo Viinasen avauspuheenvuoro luettavissa täällä (kieli: englanti).

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 22.3.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot