Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

YK:n pienoismalli vei suomalaisopiskelijan mukanaan - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 28.3.2013

YK:n pienoismalli vei suomalaisopiskelijan mukanaan

Havaijilaisen yliopiston opiskelija, suomalainen Miina Huotari edusti Jemeniä National Model United Nations -konferenssissa New Yorkissa. Miten hän tänne päätyi?

Miina Huotari. Kuva: Geoffrey Webb.Miina Huotari. Kuva: Geoffrey Webb.

Miina Huotari, 24, haki Havaijille opiskelemaan ihan vitsinä. Kun hyväksymisilmoitus saapui ja koulu myönsi vielä stipendinkin, muuttui vitsi todellisuudeksi. ”Kai tässä pitää sitten muuttaa Honoluluun”, hän tuumasi – ja muutti.

Huotari opiskelee Hawaii Pacific Universityssa (HPU) kansainvälisiä suhteita ja asuu kuulun Waikiki Beach -rannan vieressä. Suomalaisista lähtökohdista katsoen Havaijilla opiskelu vaikuttaa täydelliseltä paratiisilta, mutta Huotari vakuuttaa sen olevan samanlaista kuin missä tahansa muualla. ”Viihdyn täällä huippuhyvin, mutta arki on arkea, vaikka missä olisi”, hän sanoo.Kilpailuhenkisyyteen oppii

New Yorkissa järjestettävään National Model United Nations -konferenssiin osallistuu vuosittain yli 5000 yhdysvaltalaista ja kansainvälistä opiskelijaa. Viikon kestävän konferenssin aikana opiskelijat käsittelevät globaaleja YK-aiheita ja päätöksentekoa realistisen roolileikin avulla.

Vuodesta 1946 järjestetyn konferenssin tarkoituksena on edistää YK-tietoisuutta ja kiinnostusta ajankohtaisiin kansainvälisiin teemoihin. ”Konferenssi on tosi kilpailuhenkinen”, Huotari kertoo.

Jo opiskelu Havaijilla on opettanut nuorelle suomalaisnaiselle paljon. ”Olen saanut opetella kilpailua ihan uudessa mittakaavassa”, hän kertoo, ja vakuuttaa ettei ole itse muuttunut, mutta itseluottamus on kasvanut kohisten.

12 YK-mallikonferenssiin osallistuvaa HPU:n opiskelijaa opiskelevat kaikki eri asioita. Opiskelijat itse kutsuvat kouluaan mini-YK:ksi. ”Yliopisto on valtavan kansainvälinen, opiskelijoita on kaikkialta maailmasta”, Huotari selittää ylpeänä.

Hawaii Pacific Universityn Hawaii Loa -kampus. Kuva: Miina Huotari.Hawaii Pacific Universityn Hawaii Loa -kampus. Kuva: Miina Huotari.

 

YK-klubilta malli-YK:lle 

Huotari äänestettiin viime viikolla koulunsa oppilaskunnan puheenjohtajaksi (Student Body President). Hän toimii myös yliopistonsa YK-klubin puheenjohtajana. Klubin päätavoite on osallistuminen National Model United Nations -konferenssiin.

”YK-klubissa opiskelemme intensiivisesti YK:n toimintaa. Kun meille selviää, mitä maata konferenssissa edustamme, opiskelemme sitä ja sen toimintaa”, Huotari kertoo. YK:n protokolla on oltava hallussa, sillä konferenssissa käsitellään oikeita asioita ja ongelmia juuri samalla tavalla kuin YK:ssakin tehdään.

Miina Huotari HPU:n valmistujaisseremoniassa Suomen lipun kanssa. Kuva: Miina Huotari.Miina Huotari HPU:n valmistujaisseremoniassa Suomen lipun kanssa. Kuva: Miina Huotari.

Malli-YK:ssa opiskelijaryhmille määrätään edustettavien maiden lisäksi YK-komiteat.  Jokaiselle komitealle annetaan kolme ongelmaa, mitä konferenssissa viikon aikana puidaan. Huotari ja hänen opiskelutoverinsa edustivat tänä vuonna Jemeniä ja ottivat osaa keskusteluun kahdeksassa eri komiteassa, mm. palestiinalaisten oikeuksia käsittelevässä komiteassa (CEIRPP, Committee on the Excercise of the Inalienable Rights of the Palestinian People). Ratkaisut, joihin mallikomiteat päätyvät, lähetetään oikeille YK-komiteoille päätöksenteon tueksi.

Silmät avaava kokemus

Konferenssi on Huotarille jo toinen. ”Kokemus on avannut silmiäni sille, miten hankalaa ja monimutkaista päätöksenteko YK:ssa on. Toisen maan ihmisoikeusasioihin on vaikea samaistua”, hän myöntää. Kuudentoista tunnin päivät veisivät mehut kenestä hyvänsä, mutta Huotarin mielestä kokemus on ollut kokonaisuudessaan upea.  Hänen mukaansa konferenssi on opettavainen ja kasvattava kaikille osallistujille, eikä pelkästään koulutuksellisessa mielessä. ”Se avaa silmät myös henkisen kasvun näkökulmasta.”

National Model United Nations -konferenssit järjestetään New Yorkissa tänä vuonna 17­­­­­–21.3 (A). ja 24.–28.3.(B). Suomen YK-liitto järjestää malli-YK -kokouksia myös Suomessa, katso lisää täältä.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 28.3.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot