Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomalaisia YK-tehtävissä: ”Moni ei tiedä, miten hienoja asioita YK:ssa tehdään” - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 30.5.2013

Suomalaisia YK-tehtävissä: ”Moni ei tiedä, miten hienoja asioita YK:ssa tehdään”

YK:n väestörahaston Heimo Laakkonen työskenteli kerran kenttätoimistossa, jossa oli töissä 21 eri kansallisuutta. Se on Laakkosesta suuri rikkaus.

Heimo Laakkonen. Kuva: Tiia Rantanen.Heimo Laakkonen suosittelee YK-uran aloittamista kentältä. Laakkosen mukaan YK:lle töihin hakeutuvan on oltava valmis liikkumaan. Kuva: Tiia Rantanen.
Kuka olet?

Varainhankintapäällikkö Heimo Laakkonen Yhdistyneiden kansakuntien väestörahastosta UNFPAsta.

Mitä teet YK:lla?

Vastaan UNFPAn varainhankintaosastosta.

UNFPA on kansainvälinen kehitysjärjestö, jonka tavoitteena on taata, että jokainen nainen, mies ja lapsi voi nauttia tasavertaisista mahdollisuuksista elämässä. Olen ainoa UNFPAn palkkalistoilla oleva suomalainen.

Tämä on haasteellista aikaa varainhankinnalle, mutta meillä menee hyvin. Suomi on neljänneksi suurin perusrahoittajamme.

Millainen koulutus sinulla on?

Minulla on itse asiassa mielenkiintoinen koulutustausta. Olen varhaiskasvatuksen kandidaatti, erityisopetuksen kandidaatti sekä erityisopetuksen ja psykologian maisteri. Olen siis psykologi koulutukseltani. Tein tohtorin opintoja Kuopiossa, mutten tehnyt väitöskirjaa loppuun.

Miten päädyit YK:lle töihin?

Olin lehtorina Joensuun yliopistossa ja Tampereen ammatillisessa opettajakorkeakoulussa, mutta halusin kansainvälisempiin tehtäviin. Hakeuduin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon apulaisasiantuntijaksi (JPO) Kingstoniin Jamaicalle, enkä sen jälkeen enää halunnut palata yliopistomaailmaan.

Vuonna 1987 aloitin työt ulkoministeriössä. Työskennellessäni ministeriön kehitysyhteistyöyksikössä tein yhteistyötä YK-järjestöjen kanssa ja minulle tarjoutui mahdollisuus siirtyä Unicefille. Sille tielle olen jäänyt. Tässä työssä UNFPAlla olen ollut nyt kolme vuotta.

Miksi YK?

Jo lukioikäisenä päätin, että haluan kansainväliselle uralle. Tiesin myös, että koulutustaustallani olisi käyttöä YK:ssa. Multilateralismi oli yksi suurimmista motiiveistani hakeutua YK:lle: Tiesin, että organisaatiossa on monipuoliset työmahdollisuudet.

Mikä on parasta työssäsi?

Monikulttuurisessa työyhteisössä on mukava toimia. Kerran yhdessä kenttätoimistossa laskimme, että meillä oli 21 eri kansallisuutta. Se on rikkaus. Pidän myös asumisesta ulkomailla – en minä tätä muuten tekisi.

Miltä tulevaisuutesi näyttää?

Olen hyvin tyytyväinen haasteelliseen työhön, jota nyt teen. Tietysti liikkuvuus on YK:lle tyypillistä, ja voi olla, että minua kiinnostaa vielä jokin kenttätehtävä. Haku ei ole päällä, mutta jos jotakin mielenkiintoista tulee vastaan, niin otan siitä kyllä kiinni. Sitä paitsi kun muuttaa näin usein, alkaa muutaman vuoden päästä jo pikkuisen poltella, että ”joko lähdetään?”

Mieleenpainuvin hetki tähänastisella urallasi?

Unicefin palveluksessa kentällä oli monia upeita hetkiä, kun pystyi oikeasti tekemään tuloksia maan naisten ja lasten hyväksi. Oli se sitten lainsäädäntöä, lapsiystävällistä kuntayhteistyötä tai avun perille saattamista luonnonkatastrofissa. 

Moni ei tiedä, miten hienoja asioita YK:ssa tehdään. Täällä on henkilökuntaa, joka on todella omistautunutta työlleen.

Tiia Rantanen

Suomalaisia YK-tehtävissä

  • Suomalaisia YK-tehtävissä -juttusarjassa esittelemme suomalaisia, jotka ovat töissä erilaisissa tehtävissä YK:lla ja sen järjestöissä New Yorkissa. Sarjan kaikki jutut löytyvät Suomen pysyvän YK-edustuston sivuilta.
  • Yhdistyneet Kansakunnat (YK) työllistää kaikkiaan yli 60 000 ihmistä ympäri maailmaa.
  • YK:lla on paljon erilaisia töitä. Ehkä juttusarja tarjoaa sinullekin inspiraatiota hakea YK:lle töihin!
  • Avoimet työpaikat YK:n sihteeristössä ilmoitetaan täällä. Seuraa ulkoministeriön työpaikkailmoittelua, ja muista myös YK-rekrytoijien neuvot työpaikan hakuun.
Tulosta

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 13.8.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot