Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomalaisia YK-tehtävissä: ”Nautin työn kansainvälisyydestä” - Suomen pysyvä edustusto, YK : YK ja Suomi : Suomalaisia YK-tehtävissä

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 27.6.2013

Suomalaisia YK-tehtävissä: ”Nautin työn kansainvälisyydestä”

Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelmassa työskentelevä Juha Uitto menee iltaisin hyvällä omallatunnolla nukkumaan.

Juha Uitto. Kuva: Tiia Rantanen.Juha Uitto on edelleen kiinnostunut työstään, evaluaatiosta. ”Sen analyyttisyys vetoaa akateemikkoon minussa.” Kuva: Tiia Rantanen.

Kuka olet?

Apulaispäällikkö Juha Uitto Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma UNDP:n evaluaatiotoimistosta.

Mitä teet YK:lla?

UNDP:n evaluaatiotoimiston tehtävä on tuottaa riippumattomia arviointeja UNDP:n toiminnasta, tehokkuudesta ja tuloksista sekä katsoa, että arviointiperiaatteet ovat kunnossa.

Evaluaatiotoimisto on itsenäinen toimisto, joka raportoi suoraan UNDP:n johtokunnalle. Johtokunta tekee sitten päätökset tekemiemme arviointien mukaisesti. Tämä on YK:n suurin evaluaatiotoimisto. Meillä on 23 henkilöä pysyvää henkilökuntaa.

Millainen koulutus sinulla on?

Olen maantieteilijä. Itse asiassa UNDP:n johtajakin on koulutukseltaan maantieteilijä. Tein kandidaatin ja maisterin tutkinnot Helsingin yliopistossa ja tohtoriksi väittelin Lundissa, Ruotsissa.

Miten päädyit YK:lle töihin?

Pitkän tien kautta. Valmistuin Helsingin yliopistosta vuonna 1983 ja lähdin heti Lundiin. Samalla hain YK:n apulaisasiantuntijaksi kansainväliseen maatalouden kehysrahastoon (IFAD) vuonna 1984 ja olin siellä kolme vuotta.

Paikka oli YK:n ensimmäisiä evaluaatioyksiköitä. Silloin pääsin kunnolla sisään siihen, mitä tämä työ on. Olin myöhemmin tutkijana Pohjoismaisessa Afrikka-instituutissa Uppsalassa tekemässä konsulttihommia, ja sitten tein töitä ympäristötutkimuksen ja -koulutuksen koordinaattorina YK-yliopistossa Tokiossa.

Vuonna 1999 hain Maailman ympäristölaitoksen GEF:n evaluaatioasiantuntijan paikkaa ja sain sen IFAD-kokemukseni vuoksi. Vuonna 2006 tulin UNDP:lle evaluaationeuvonantajaksi, ja kolme vuotta sen jälkeen sain apulaispäällikön paikan.

Miksi YK?

Annan kaiken tunnustuksen lukion maantieteen opettajalleni Lyyli Virtaselle, joka teki maantieteen opiskelusta elävää. Hänen ansiostaan päätin lukea maantieteitä. Halusin myös tehdä jotain kansainvälistä.

Minut voisi kai luokitella ilmastopakolaiseksi, vaikka New Yorkissa en koe sellaisena onnistuneeni (nauraa). YK organisaationa viehätti myös, minulla oli tavoite tehdä jotakin maailmanlaajuisten ympäristö- ja kehitysongelmien parissa.

Mikä on parasta työssäsi?

Se, että saa toimia alalla, jonka tarkoituksena on vastata haasteisiin, mitä maailmassa on: kasvava eriarvoisuus, köyhyys, ympäristön tuhoutuminen. Voin mennä hyvällä omallatunnolla iltaisin nukkumaan, koska en tee rahaa myymällä ihmisille jotain turhaa. Nautin myös työn kansainvälisyydestä.

Mieleenpainuvin hetki tähänastisella urallasi?

Olin maantiedon gradukurssilla tekemässä kehitysmaatutkimusta Keniassa. Olimme pienessä kylässä, jonne tuli joku YK:n porukka. Porukka antoi minulle kyydin viereiseen kylään valkoisella Land Roverilla, jossa oli YK:n logo kyljessä. Se teki minuun suuren vaikutuksen. Ajattelin, että tällaista sen pitää olla.

Miltä tulevaisuutesi näyttää?

Ei sitä ikinä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tämä on pysyvä virka, joten ajolähtöä minulle ei tästä tule. Katsotaan miten käy. Työ on yhä kiinnostavaa, joten ainakin muutaman vuoden aion täällä vielä pysyä.

Tiia Rantanen

Suomalaisia YK-tehtävissä

  • Suomalaisia YK-tehtävissä -juttusarjassa esittelemme suomalaisia, jotka ovat töissä erilaisissa tehtävissä YK:lla ja sen järjestöissä New Yorkissa. Sarjan kaikki jutut löytyvät Suomen pysyvän YK-edustuston sivuilta.
  • Yhdistyneet Kansakunnat (YK) työllistää kaikkiaan yli 60 000 ihmistä ympäri maailmaa.
  • YK:lla on paljon erilaisia töitä. Ehkä juttusarja tarjoaa sinullekin inspiraatiota hakea YK:lle töihin!
  • Avoimet työpaikat YK:n sihteeristössä ilmoitetaan täällä. Seuraa ulkoministeriön työpaikkailmoittelua, ja muista myös YK-rekrytoijien neuvot työpaikan hakuun.
Tulosta

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 13.8.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot