Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomalaisia YK-tehtävissä: ”YK:lla tarvitaan maalaisjärkeä” - Suomen pysyvä edustusto, YK : YK ja Suomi : Suomalaisia YK-tehtävissä

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 8.8.2013 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Suomalaisia YK-tehtävissä: ”YK:lla tarvitaan maalaisjärkeä”

YK:n kehitysohjelmassa UNDP:ssä työskentelevä Eeva Nyyssönen ei paikkaa hakiessaan tiennyt mitään YK:sta.

Suomalaisia YK:ssa. Kuva:Jari Marjelund”Toisin kuin monet uskovat, tutkinto kansainvälisestä politiikasta ei ole ehdoton edellytys YK:lla työskentelemiselle. YK:lla tarvitaan ihmisiä eri sektoreilta ja työntekijöitä, joilla on kunnon maalaisjärkeä”, toteaa Eeva Nyyssönen. Kuva: Jari Marjelund

Kuka olet?

Eeva Nyyssönen, tiedottaja YK:n kehitysohjelmassa UNDP:ssä Laosin maatoimistossa.

Mitä teet YK:lla?

Tulin Laosiin vuonna 2010 ja työskentelin ensin YK:n asuinyhdyskuntaohjelmassa UN-Habitatissa 2,5 vuotta. Sen jälkeen siirryin UNDP:n talliin, maa pysyi samana. Työssäni vastaan koko maatoimistomme ulkoisesta viestinnästä.

Heiniäni ovat muun muassa nettisivujemme ylläpito, sosiaalinen media, perinteinen tiedotus ja yhteistyö paikallisen lehdistön kanssa. Avustan myös hyväntahdon lähettilästämme, järjestän tapahtumia ja kirjoitan juttuja projekteistamme. Työni on todella monipuolista, ja tylsistymään ei ehdi!

Millainen koulutus sinulla on?

Opiskelin sosiologiaa Glasgow'n yliopistossa Skotlannissa. Myöhemmin tein dokumenttielokuvaan ja journalismiin liittyvän maisterintutkinnon Lontoossa.

Miten päädyit YK:lle töihin?

Työskentelin vuosia yritysmaailmassa Lontoossa ja kaipasin muutosta. Päätin hakeutua vapaaehtoistyöhön ja löysin UNV-vapaaehtoisohjelman ihan sattumalta. Hain ulkoministeriön sivuilta löytämääni paikkaa Sambiassa, jota en saanut, mutta muutaman kuukauden kuluttua minuun otettiin yhteyttä mahdollisesta pestistä Laosissa. Maa oli minulle ihan uusi, ja jouduin tarkistamaan Googlesta sen tarkan sijainnin. Mutta kauan ei tarvinnut miettiä, mitä työtarjouksen kanssa tekisin.

Miksi valitsit YK:n?

UNV-ohjelma erottui muista vapaaehtoistyöohjelmista siten, että vapaaehtoiset ovat alansa asiantuntijoita ja työskentelevät samanarvoisina muiden YK:n työntekijöiden kanssa. Heille maksetaan myös rahallinen korvaus työstä.

Toki YK on organisaationa kova tekijä. Olin utelias näkemään, millaista siellä olisi työskennellä. Nyt voin jo myös tunnustaa, että ottaessani vastaan ensimmäisen UNV-paikkani en tiennyt YK:sta juuri mitään.

Mikä on parasta työssäsi?

Työn monipuolisuus ja se, että saan työskennellä melko itsenäisesti. Saan toteuttaa omia ideoitani niin paljon kuin aika vain antaa myöten. On myös mukava tehdä työtä organisaatiossa, jonka arvot kohtaavat omieni kanssa, ja jossa voin olla ylpeä tekemästämme työstä.

Mikä on ollut tähänastisen YK-urasi mieleenpainuvin hetki?

Ensimmäiset kenttämatkat ja paikallisissa kylissä vierailu olivat hyvin mieleenpainuvia. Pidän edelleen työmatkailusta. Olen sen ansiosta päässyt vierailemaan monissa paikoissa, joihin turistina ei varmasti olisi ollut mahdollista mennä.

Miltä tulevaisuutesi näyttää?

Paluu yksityiselle sektorille voisi olla vaikeaa YK-vuosien jälkeen. Olen melko varma, että tulen jatkossakin työskentelemään kansainvälisissä tehtävissä. Haluaisin tietenkin jatkaa viestinnän parissa. Talla hetkellä olen tyytyväinen elämääni ja työhöni Laosissa, mutta eiköhän maa ala taas jossain vaiheessa polttamaan jalkojen alla.

Paula Toivanen

Suomalaisia YK-tehtävissä

  • Suomalaisia YK-tehtävissä -juttusarjassa esittelemme suomalaisia, jotka ovat töissä erilaisissa tehtävissä YK:lla ja sen järjestöissä New Yorkissa. Sarjan kaikki jutut löytyvät Suomen pysyvän YK-edustuston sivuilta.
  • Yhdistyneet Kansakunnat (YK) työllistää kaikkiaan yli 60 000 ihmistä ympäri maailmaa.
  • YK:lla on paljon erilaisia töitä. Ehkä juttusarja tarjoaa sinullekin inspiraatiota hakea YK:lle töihin!
  • Avoimet työpaikat YK:n sihteeristössä ilmoitetaan täällä. Seuraa ulkoministeriön työpaikkailmoittelua, ja muista myös YK-rekrytoijien neuvot työpaikan hakuun.
Tulosta

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 9.7.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot