Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Hautala: Globaali etu on myös Suomen etu - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoasiainministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 26.8.2013 | Ulkoasiainministeriö

Hautala: Globaali etu on myös Suomen etu

Tiedote 178/2013
26.8.2013

Vastuullinen ja ihmisoikeuslähtöinen ulkopolitiikka toimii myös Suomen eduksi, korosti kehitysministeri Heidi Hautala puhuessaan Helsinkiin kokoontuneille Suomen suurlähettiläille 26. elokuuta.

”Saamme viikoittain huonoja uutisia ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuvasta vainosta ja kansalaisyhteiskunta on yhä ahtaammalla monessa maassa. Nämä uutiset eivät tule jostain omasta todellisuudestaan vaan niistä samoista maista, joiden kanssa me laaja-alaista ulkopolitiikkaa harjoitamme. Siksi ihmisoikeuksia ja ulkopolitiikkaa ei voi pitää erillään", Hautala sanoi.

Ministeri kertoi, että kehityspolitiikassa ja -yhteistyössä ihmisoikeusnäkökulmaa viedään hyvää vauhtia käytäntöön. Työssä korostetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tukemista. Hautala kuitenkin korosti, että globaaleja ongelmia ei yksin kehityspolitiikalla ratkaista.

”Ei ole kestävää, jos kehitysyhteistyöllä joudutaan ylläpitämään jonkin kehitysmaan terveydenhoitojärjestelmää samalla kun yritykset minimoivat verojensa maksun kyseiseen maahan tai maan oma maataloustuotanto ei kannata verovaroin tuetun EU:n maataloustuotteiden viennin vuoksi.”

Hautala totesi näiden kysymysten olevan avainasemassa myös vuoden 2015 jälkeisten globaalien kehitystavoitteiden suunnittelussa. Sopua on vaikea löytää, jos kehitysmaat uskovat teollisuusmaiden tavoittelevan vain omaa etuaan. Ministerin mukaan Suomella olisi hyvät mahdollisuudet toimia sillanrakentajana etelän ja pohjoisen välillä.

"Myös meillä oltava valmiutta muuttaa kaikkia niitä tapoja, joilla aiheutetaan ja ylläpidetään köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Samalla meidän on katsottava peiliin: maapallo ei kestä nykyisiä tuotanto- ja kulutustapojamme."

Suomen tavoitteena on jo nyt kehitysmaiden vapautuminen apuriippuvuudesta. Suomi tukee esimerkiksi luonnonvarojen hyvän hallinnon kehittämistä, niin että luonnonvaroista saadut hyödyt jakautuisivat oikeudenmukaisesti ja maan omien kansalaisten hyväksi - eivätkä virtaisi maista ulos. Tätä työtä tehdään myös konflikteista kärsivissä tai niistä toipuvissa niin sanotuissa hauraissa valtioissa, joiden rooli Suomen kehitysyhteistyössä kasvaa.

Puheessaan Hautala korosti myös avoimuuden merkitystä. Hän totesi, että Suomessa viranomaiset ja kansalaisyhteiskunta ovat toimineet jo pitkään hyvässä yhteistyössä, myös ulkoministeriössä. Hautala pitää tärkeänä, että avoimuuden linjaa jatketaan ja kehitetään edelleen.

"Open Aid -hengessä avaamme ulkoministeriön sivuille pian osion, jossa jokainen voi entistä helpommin tarkastella mihin ja miten kehitysyhteistyövarat käytetään", ministeri kertoi.

Lisätietoja: ministerin lehdistöavustaja Milma Kettunen, puh. 040 522 9869

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.8.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot