Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Valtiosihteeri Torstila: Muutos kohti monimuotoisempaa diplomatiaa kiihtyy - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 26.8.2013 | Ulkoministeriö

Valtiosihteeri Torstila: Muutos kohti monimuotoisempaa diplomatiaa kiihtyy

Tiedote 175/2013
26.8.2013

Ulkoministeriön valtiosihteeri Pertti Torstila korostaa, että laaja ulkomaanedustustojen verkko on Suomen ulkopolitiikan toimintakyvyn kannalta olennaista myös tulevaisuudessa. Torstilan mukaan ulkoministeriö on täysimittaisesti mukana valtion yhteisissä säästötalkoissa samalla, kun ministeriön palveluihin kohdistuu kasvavia odotuksia.

Torstila puhui Suomen vuotuisessa suurlähettiläskokouksessa Helsingissä maanantaina 26. elokuuta.

Valtiosihteeri viittasi tasavallan presidentin järjestämässä ulkopolitiikan asiantuntijoiden Kultaranta-seminaarissa esitettyihin ulkoministeriöön kohdistuviin odotuksiin. "Ulkoministeriö asiantuntijaorganisaationa ja meiltä tuleva tarkka ympäristöanalyysi ulko- ja turvallisuuspolitiikan ytimessä on kaikille ykkösasia. Euroalueen kriisi lisää edustustoverkon merkitystä Euroopassa, ja päättäjiemme tilannekuva rakentuu paljolti edustustoista tulevalle raportoinnille."

Torstila kertoi, että Suomen edustustoverkon ja sen antamien palvelujen tarkastelu jatkuu.

”Olemme käyneet läpi kaikki tunnetut kansainvälisen läsnäolon mallit ja päätyneet aina samaan tulokseen: mikään ei korvaa Suomen omaa läsnäoloa maailmalla, vaikka läsnäolon muoto voi vaihdella. Edustustoverkkomme on jo pitkään ollut sekä rakenteellisten säästöjen että toimintamallien uudistamisen kohteena. Selvitämme parhaillaan myös lainsäädännöllisiä ja toiminnallisia edellytyksiä edustustorakenteelle, jossa palveluvalikoima voitaisiin paremmin kohdentaa paikallisiin tarpeisiin ja siirtää osa palveluista hoidettavaksi muualle."

Torstilan mukaan jatkossa tarkastellaan myös sitä, voitaisiinko kansalaispalveluja ja hallinnollisia tehtäviä hoitaa keskitetysti tai mahdollisesti jättää kokonaan palvelutarjonnasta pois.

Torstila nosti esiin Venäjällä annettavat maahantulopalvelut. "Neljä toimipistettämme Venäjällä ansaitsevat erityismaininnan. Vuoden 2012 rajaylitysluvut 12 miljoonaa ja myönnettyjen viisumien määrä 1,4 miljoonaa kertovat siitä, kuinka mittavaa pioneerityötä teemme kasvattaessamme kansalaistason yhteyksiä ja molemminpuolista tuntemista Venäjän suuntaan. Venäläiset käyttivät Suomessa viime vuonna yhteensä noin 1,2 miljardia euroa ja kasvu jatkuu. Kaakkois- ja Itä-Suomen vaikeuksissa olleet alueet ovat saaneet uutta ilmettä. Laadukas viisumipalvelu on oiva tapa viestittää naapurille hyviä asioita Suomesta. Pietarin, Moskovan, Petroskoin, Murmanskin ja Kouvolan palveluiden korkeasta tasosta on pidettävä kiinni."

Puhuessaan diplomatian muutoksesta Torstila kertoi ulkoministeriön ja hollantilaisen Clingendael-instituutin yhteisestä tutkimuksesta, jossa korostetaan diplomaattien työnkuvan olevan vahvasti muuttumassa.

"Raportti tekee selväksi, että perinteinen diplomatia ei taitavastikaan hoidettuna yksin riitä. On osattava huomioida geopolitiikan perinteiset ja uudet säännöt ja sopeuduttava digitaaliseen toimintaympäristöön. Muutos kohti monimuotoisempaa diplomatiaa kiihtyy", Torstila totesi.

"Suomalainen, ammattitaitoinen diplomaatti pärjää hyvin tässä ympäristössä. Menestymisen edellytyksenä on, että meillä on selvä kuva suomalaisesta yhteiskunnasta ja paikastamme lähialueellamme, Euroopassa ja maailmalla. Paikan päällä hankittu aluetuntemus on välttämätöntä Suomen etujen edistämistyössä."

Diplomaattien roolin muuttuminen tarkoittaa muun muassa sitä, että taloudelliset ulkosuhteet ovat edustustojen toiminnan keskiössä. "Suomen oma talouskehitys, työllisyys ja hyvinvointi riippuvat vahvasti kehityksestä maamme rajojen ulkopuolella. Näihin ulkoisiin tekijöihin meidän on kyettävä vaikuttamaan", Torstila sanoi.

”Siksi taloudellisiin ulkosuhteisiin, viennin ja investointien edistämiseen sekä maakuvatyöhön on luotu uusi toimintamalli. Team Finland ei ole väliaikainen markkinointihanke. Kyseessä on laaja ja asteittain etenevä työ, jonka tavoitteena on syvällisesti uudistaa näiden alojen toimijoiden yhteisyyttä, selkeyttää työnjakoa ja tehostaa resurssien käyttöä."

Lisätietoja: viestintäyksikön päällikkö Keijo Norvanto, puh. 0295 351 351
 

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 26.8.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot