Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Suomi tukee naisten roolin vahvistamista rauhanvälityksessä - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoasiainministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 9.10.2013 | Ulkoasiainministeriö

Suomi tukee naisten roolin vahvistamista rauhanvälityksessä

Tiedote 215/2013
9.10.2013

Ulkoministeri Erkki Tuomioja puhui keskiviikkona 9. lokakuuta Kirkkonummella kansainvälisessä korkean tason seminaarissa naisten osallistumisesta rauhanvälitykseen.

Tuomioja totesi, että naiset ovat kansainvälisesti erittäin aliedustettuina rauhanprosesseissa ja rauhanvälityksessä. Kahden viime vuosikymmenen kuluessa vain neljä prosenttia rauhansopimusten allekirjoittajista on maailmanlaajuisesti ollut naisia. Suomi edistää ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan eri tavoin naisten täysipainoista ja yhdenvertaista osallistumista rauhanprosesseihin ja rauhanvälitykseen.

Tuomioja korosti, että sukupuolten tasa-arvo ja naisten voimaannuttaminen ovat kestävän yhteiskunnallisen kehityksen välttämättömiä osia. Tuomioja muistutti kansainvälistä yleisöä myös siitä, että tasa-arvon vahvistuminen on ollut yksi merkittävimmistä tekijöistä Suomen omassa menestystarinassa.

Seminaari oli osa naisten osallistumista rauhanvälitykseen koskevaa kolmivuotista Gender and Mediation -hanketta, jota ulkoministeriö rahoittaa kehitysyhteistyövaroista noin 550 000 eurolla. Aloite koulutuksen toteuttamiseen on tullut YK:n sihteeristöltä. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa kansainvälisiä pyrkimyksiä naisten osallistumisen takaamiseksi rauhanprosesseissa ja sukupuolinäkökulman huomioimiseksi niissä. Samalla huippuasiantuntijoiden alustukset ja keskustelut tarjoavat mahdollisuuden pohtia ratkaisuja naisten osallistumisen esteisiin.

Kutsuseminaari oli suunnattu merkittävissä rauhanvälitystehtävissä toimiville henkilöille, erityisesti YK:n pääsihteerin alueellisille erityisedustajille. Seminaarin alustajina ja osallistujina oli myös muita rauhanvälityksen johtavia osaajia. Seminaariin osallistuivat muun muassa YK:n apulaispääsihteeri Oscar Fernandez-Taranco, pääsihteerin Kyproksen erityisedustaja Lisa Buttenheim, Keski-Afrikan erityisedustaja Abou Moussa sekä entinen Somalian erityisedustaja Augustine Mahiga.

Naisten osallistumisen lisääminen rauhanprosesseissa on ollut kansainvälisen yhteisön tavoitteena erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 hyväksymisestä saakka. Käytännössä tavoitteen toteuttaminen on ollut hidasta. Suomi on profiloitunut vahvasti korostaen naisten osallistumismahdollisuuksia, ja rauhanvälitys on otettu huomioon myös Suomen kansallisessa 1325-toimintaohjelmassa.

Seminaarin järjestäjänä oli presidentti Martti Ahtisaaren toimisto Crisis Management Initiative (CMI), joka vastaa yhdessä Oslossa toimivan rauhantutkimusinstituutti PRIO:n sekä YK:n rauhanvälityksen tukiyksikön kanssa hankkeen toteutuksesta. Ensimmäinen Gender and Mediation -seminaari järjestettiin aiemmin tänä vuonna Oslossa. Kirkkonummen seminaarissa myös presidentti Ahtisaari käytti puheenvuoron.

Lisätietoja: ministerin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. 0295 351 780, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikön päällikkö Katri Viinikka, puh. 0295 351 244

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 9.10.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot