Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomalaisministerit pohjoismaisiin kokouksiin Osloon - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 25.10.2013

Suomalaisministerit pohjoismaisiin kokouksiin Osloon

Valtioneuvoston viestintäosasto
Tiedote 451/2013
25.10.2013

Pääministeri Jyrki Katainen, ulkoministeri Erkki Tuomioja, pohjoismainen yhteistyöministeri Alexander Stubb ja puolustusministeri Carl Haglund osallistuvat Suomen hallituksen edustajina Pohjoismaiden neuvoston istuntoon sekä oman sektorinsa pohjoismaisiin kokouksiin Oslossa 28.–31. lokakuuta.

Pääministeri Jyrki Katainen osallistuu Pohjoismaiden pääministerien sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerien kokouksiin. Pohjoismaiden pääministerien keskusteluissa esillä ovat arktinen politiikka ja Barents-alueen yhteistyö sekä ajankohtaiset ulko- ja turvallisuuspoliittiset asiat. Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministeritapaamisessa keskustellaan Euroopan taloustilanteesta, kuluvasta Liettuan EU-puheenjohtajuuskaudesta sekä itäisestä kumppanuudesta ja lähestyvästä EU-huippukokouksesta Vilnassa. Lisäksi Pohjoismaiden neuvoston istunnossa kuullaan pääministerien puheet.

Ulkoministeri Tuomioja osallistuu Oslossa Pohjoismaiden ulkoministerien kokoukseen. Kokouksen keskeiset teemat ovat pohjoismaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön edelleen kehittäminen, mukaan lukien pohjoismainen yhteistyö rauhanturvaamisessa ja YK:ssa ja pohjoismainen edustustoyhteistyö. Lisäksi ministerit keskustelevat ajankohtaisista ulkopoliittisista kysymyksistä kuten Syyrian ja Lähi-idän tilanteesta ja itäisestä kumppanuudesta. Pohjoismaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön puheenjohtajamaa on tänä vuonna Ruotsi.

Pohjoismainen yhteistyöministeri Stubb antaa muiden yhteistyöministerien rinnalla istunnossa useita selontekoja ja esityksiä yhteistyön keskeisistä aihealueista. Asialistalla ovat muun muassa Pohjoismaiden ministerineuvoston budjetti 2014, selonteko pohjoismaisesta rajaesteyhteistyöstä ja uudistetut suuntaviivat yhteistyölle Baltian maiden, Valko-Venäjän ja Luoteis-Venäjän kanssa. Ministeri Stubb esittelee ministerineuvoston puitteissa tapahtuvaa EU-yhteistyötä. Istunnon kyselytunnilla parlamentaarikot voivat vapaasti osoittaa kysymyksiä kaikkien Pohjoismaiden ja itsehallintoalueiden (Ahvenanmaa, Färsaaret, Grönlanti) yhteistyöministereille.

Varsinaisen istunnon lisäksi ministeri Stubb osallistuu viikolla yhteistyöministerien omiin kokouksiin, kauppaministerien tapaamiseen sekä tapaa ryhmän nuoria Pohjanmaalta.

Puolustusministeri Haglund pitää puolustuspolitiikkaa tarkastelevan ministerikatsauksen Pohjoismaiden neuvoston istunnossa. Lisäksi puolustusministeri tapaa tuoreen norjalaiskollegansa Ine Eriksen Søreiden. Ministerien on määrä keskustella pohjoismaisen puolustusalan yhteistyön (Nordefco) ajankohtaisista asioista.

Pohjoismaiden neuvoston istunto on vuoden suurin pohjoismainen foorumi, johon koontuvat Pohjoismaiden parlamentaarikot, pääministerit, oppositiojohtajat ja sektoriministerit. Pohjoismaiden neuvosto on keskittynyt tänä vuonna Norjan puheenjohtajakaudella nuorisotyöttömyyden torjumiseen ja terveysalan yhteistyön vahvistamiseen. Toisena pääteemana on ollut Pohjoismaiden puolustusyhteistyön vahvistaminen.

Lisätietoja:

Pääministeri: erityisavustaja (kv-asiat) Antti Vänskä, p. 040 513 1458, pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Bo Lindroos p. 040 158 5451 ja viestintäasiantuntija Päivi Mutanen-Pirttilä, p. 040 705 3323

Ulkoministeri: diplomaattiavustaja Katja Kalamäki p. 0295 351 780

Pohjoismainen yhteistyöministeri: pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Bo Lindroos p. 040 158 5451 ja lehdistöavustaja Mari-Kaisa Brander, p. 040 131 3388

Puolustusministeri: erityisasiantuntija Kristian Vakkuri, p. 0295 140 123

Pohjoismaiden neuvosto www.norden.org
 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.10.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot