Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Diplomatian pyörteissä” - Suomen pysyvä edustusto, YK : Pysyvä edustusto : Harjoittelijana YK-edustustossa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 29.11.2013

Harjoittelijana YK-edustustossa: ”Diplomatian pyörteissä”

YK-edustuston harjoittelijalla Iida Korhosella on ollut erityisen mielenkiintoinen harjoittelu YK:n budjetti- ja hallintoasioista vastaavan komitean parissa, sillä Suomi toimii ensimmäistä kertaa komitean puheenjohtajana. ”Opin diplomatiaa parhaimmilta”, Iida sanoo.

Viidennen komitean harjoittelijaa Iida Korhosta kiinnostaa YK:ssa erityisesti diplomatia. Kuva: Reetta Räipiö

Viidennen komitean harjoittelijaa Iida Korhosta kiinnostaa YK:ssa erityisesti diplomatia.

Kuva: Reetta Räipiö 

Kuka olet?

Olen Iida Korhonen. Olen toukokuussa valmistunut kauppatieteiden maisteri Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta. Olen kolmen kuukauden (lokakuu-joulukuu) mittaisessa harjoittelussa YK-edustustossa. Harjoitteluni täällä on osa toista maisterintutkintoani: CEMS MIM (the Global Alliance in Management Education)-nimistä kansainvälistä johtamistutkintoa.

Mitä teet YK-edustustossa?

Olen YK-edustustossa YK:n budjetti- ja hallintoasioista vastaavan viitoskomitean harjoittelija. Tänä vuonna Suomi on komitean puheenjohtaja. Käytännössä puheenjohtajana toimii YK-edustuston pysyvän edustajan sijainen Janne Taalas. Puheenjohtajana Suomella on puolueeton rooli, kun tavoitteena on ensisijaisesti budjetin aikaansaaminen ja asiakohtien ratkaisu, eikä niinkään Suomen omien etujen ajaminen. Minun osuuteni viitoskomiteassa on istuntojen seuraaminen ja niistä raportoiminen.

Tutkin myös YK:n pääsihteerin ja hallinto- ja budjettiasioiden neuvoa-antavan komitean ACABQ:n raportteja ja haen niistä Suomen YK-edustustoa kiinnostavaa tietoa. Lisäksi autan tarpeellisissa tehtävissä ja seuraan ohjaajaani Elina Lemmetty-Hartonevaa erilaisissa kokouksissa.  

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on ehdottomasti ihmiset. Työkaverit ja muut harjoittelijat YK-edustustossa ovat mahtavia, erityisesti esimieheni ja ohjaajani ovat todella asiantuntevia ja mukavia. Lisäksi monikulttuurinen ja kansainvälinen työympäristö on jännittävä. On todella mielenkiintoista päästä näkemään kuinka ihmiset eri maista oikein työskentelevät.

Mikä on mieleen jäänein tapahtuma tai työtehtävä harjoittelusi ajalta?

Mieleeni on erityisesti jäänyt viitoskomitean ensimmäinen istunto. Ensimmäisessä kokouksessa ohjaajani Elina istui puheenjohtajan pöydän takana ja minä pääsin istumaan Suomen paikalle. Janne ei todellakaan ole jännittäjä-persoona, mutta nyt ollessaan pitämässä ensimmäistä viitoskomitean istuntoa puheenjohtajana, voin sanoa, että Jannea jännitti. Niin jännitti meitä muitakin. Mutta hyvinhän se meni!

Mitä kautta pääsit harjoitteluun YK-edustustoon?

Löysin ilmoituksen avoimesta paikasta Kauppakorkeakoulun Uraweb-palvelun kautta. Lähetin sitten hakemuksen ja CV:n ja pian minuun otettiin yhteyttä puhelinhaastattelun merkeissä. Eihän siinä voinut muuta sanoa kuin ”totta kai” ja heti seuraavana päivänä sain kuulla tulleeni valituksi. Se oli aivan uskomatonta! Luulen, että hyvästä CV:sta ja kansainvälisistä opinnoistani oli paljon hyötyä paikan saamisessa.

Miksi hait harjoitteluun YK-edustustoon?

Hain harjoitteluun, sillä diplomatia ja YK-maailma kiinnostavat minua. Olin kuullut paljon hyvää YK-edustustosta ja että täällä saa tehdä kunnolla töitä. Minusta on tärkeää, että harjoittelijatkin saavat tehdä oikeita, tärkeitä juttuja.

Ovatko odotuksesi harjoittelusta YK-edustustossa täyttyneet?

Todellakin! Tämä harjoittelu on ollut juuri sellainen kuin odotin. Työ ei onneksi ole liian haastavaa: käsiteltävät asiat ja ne jutut mistä täällä puhutaan, oppii kyllä nopeasti, eikä tehtäviä pidä pelätä! Lisäksi olen oppinut todella paljon sitä, miten työelämässä pitää käyttäytyä. Täällä saan oppini parhailta: diplomaateilta.

Millaista on harjoittelijan elämä New Yorkissa?

Olen töissä maanantaista perjantaihin yhdeksästä kuuteen, ja kaiken muun ajan käytän New Yorkista nauttimiseen. Viikonloput täällä ovat ihania, mutta yhtenäkään sunnuntai-iltana ei ole harmittanut mennä takaisin töihin seuraavana aamuna. Myöskään New York ei ole minua pettänyt, tämä on ihana paikka.

Rahoituksen harjoitteluun saan osittain Aalto-yliopistosta ja osittain YK-edustustosta. Rahaa tässä kaupungissa kyllä tarvitsee, mutta ihan hyvin pärjää kun käy kesän töissä ja on syksyn täällä. Tuleville harjoittelijoille vinkiksi, että asuntoa kannattaa kysellä edellisiltä harjoittelijoilta.

Mitä aiot ja haluat tehdä tulevaisuudessa?

Seuraavaksi haluan töihin yksityiselle sektorille: sellaiseen yritykseen, jonka arvot ovat kohdallaan. Olisi loistavaa työskennellä esimerkiksi kestävän kehityksen parissa. Sen jälkeen voisin palata YK:n tai diplomatian pariin, tai vaikka johonkin järjestöön.

Reetta Räipiö

Harjoittelijana YK-edustustossa

  • Harjoittelijana YK-edustustossa -juttusarjassa esitellään Suomen YK-edustuston harjoittelijoita, heidän tehtäviään ja sitä millaista on olla kansainvälisessä työharjoittelussa New Yorkissa. Kaikki sarjan jutut ovat luettavissa Suomen YK-edustuston sivuilla.
  • YK-edustustoon haetaan yliopisto-opiskelijoita harjoitteluun lähtökohtaisesti kerran vuodessa Aarresaari-sivuston kautta. Ammattikorkeakouluharjoittelijoita haetaan tarpeen mukaan Jobstep.fi-sivustolla ja lähettämällä ilmoitukset myös suoraan ammattikorkeakouluihin.
  • Harjoittelijoita haetaan ainoastaan haun kautta. Avoimia hakemuksia ei ole mahdollista säilyttää.
  • Harjoittelijaksi haluavalla on oltava rahoitus koulultaan tai ulkoministeriön hyväksymästä säätiöstä. Yliopistoharjoittelijoiden osalta työnantajan osarahoitus on mahdollinen, ammattikorkeakouluharjoittelijoiden osalta koko rahoituksen on tultava joko oppilaitokselta tai säätiöltä.

 

Tulosta

Päivitetty 2.12.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot