Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomalainen Liisa Kauppinen sai YK:n ihmisoikeuspalkinnon - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 11.12.2013 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Suomalainen Liisa Kauppinen sai YK:n ihmisoikeuspalkinnon

Tohtori Liisa Kauppinen on työskennellyt pitkään kuurojen ja vammaisten naisten oikeuksien edistämiseksi.

Kuurojen oikeuksien puolesta työtä tehnyt Liisa Kauppinen vastaanotti YK:n ihmisoikeuspalkinnon New Yorkissa kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta. Hän on ensimmäinen suomalainen, jolle palkinto on myönnetty.

Liisa Kauppinen. Kuva: Reetta RäipiöLiisa Kauppinen vastaanotti YK:n ihmisoikeuspalkinnon YK:n apulaispääsihteeriltä Jan Eliassonilta. Kuva: Reetta Räipiö

"Tämä oli iso yllätys. Arvostan suuresti tätä palkintoa ja pidän sitä tunnustuksena kaikille maailman kuuroille, viittomakieltä käyttäville, naisille, vammaisille sekä myös suomalaisille. Haluan erityisesti muistaa ilman ihmisoikeuksia eläviä ja paremman elämän puolesta taistelevia", Kauppinen sanoi.

Kauppisella on laaja kansainvälinen kokemus ihmisoikeustyöstä kuurojen parissa.

Hän on toiminut muun muassa Kuurojen liiton toiminnanjohtajana, Kuurojen maailmanliiton pääsihteerinä ja erilaisissa neuvonantajan tehtävissä YK:ssa.

Kauppinen on työskennellyt myös naisten, erityisesti vammaisten, oikeuksien edistämiseksi. 

"Meillä on vielä paljon työtä ihmisoikeuksien toteuttamiseksi kaikissa maissa. YK on laatimassa päättyvän vuosituhatohjelmansa jatkoksi uusia kehitystavoitteita, joiden tulisi kattavammin huomioida maailman köyhimpien ja vähemmistöjen oikeudet.  Vammaisten oikeuksien yleissopimus on yksi hienoimpia ihmisoikeussopimuksia. Sen hengen mukaan ei ole olemassa erikseen vammaisia ja muita ihmisiä, vaan olemme kaikki erilaisia yhdenvertaisin oikeuksin", Kauppinen kommentoi.

Kansalaisyhteiskunnalla on merkitystä

Ulkoministeriön ihmisoikeusstrategian tärkeimpiä teemoja ovat avoimuus ja yhteistyön syventäminen kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Liisa Kauppisen valinta palkinnon saajaksi osoittaa kansalaisyhteiskunnan vaikutusmahdollisuuksien tärkeyttä ja huomattavaa merkitystä ihmisoikeuksien edistämistyössä.

"Kauppisen vahva vaikutus ihmisoikeustyössä on osaltaan ollut vahvistamassa Suomen uskottavuutta ihmisoikeuksien edistämisessä", Tuomioja iloitsee.

Suomen pysyvä edustaja YK:ssa, suurlähettiläs Jarmo Viinanen kertoo, että tällä hetkellä Suomi korostaa YK:n ihmisoikeuksia käsittelevässä komiteassa ihmisoikeuspoliittisen toimintaohjelman mukaisesti erityisesti tasa-arvon edistämistä.

Suomella on vahva painotus naisten, vammaisten ja alkuperäiskansojen oikeuksien toteuttamiseksi.

Mandelan ja Kingin joukkoon

Palkinto jaetaan joka viides vuosi menestyksekkäästä työstä ihmisoikeuksien puolesta. Se jaettiin ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten ihmisoikeusjulistuksen täyttäessä 20 vuotta. 

Aikaisempien palkinnonsaajien joukossa on muun muassa Eleanor Roosevelt (1968), Martin Luther King (postuumisti 1978), Nelson Mandela (1988) ja Jimmy Carter (1998). Tänä vuonna yhteensä kuusi henkilöä sai palkinnon.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.12.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot