Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

WTO-sopu hyvä uutinen maailmantaloudelle - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 9.12.2013 | Ulkoministeriö

WTO-sopu hyvä uutinen maailmantaloudelle

Tiedote 256/2013
7.12.2013

Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenmaat pääsivät lauantaiaamuna yhteisymmärrykseen niin sanotusta Balin minipaketista Indonesiassa pidetyssä ministerikokouksessa. Paketti koostuu kolmesta osasta: kaupan helpottamisesta, maataloudesta ja kehityskysymyksistä. Kyseessä on ensimmäinen järjestön perustamisen jälkeen (vuosi 1995) neuvoteltu monenkeskinen kauppasopimus.

"Sopimus on tärkeä askel monenkeskiselle kauppajärjestelmälle. Ilman tätä ratkaisua WTO:n uskottavuus olisi ollut vaakalaudalla", Suomea kokouksessa edustanut eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb sanoo. 

Stubb arvioi, että Suomelle merkittävin saavutus on ratkaisu kaupan helpottamisesta. Sopimus parantaa ulkomaankaupan sujuvuutta sekä laskee vienti- ja tuontikustannuksia. Tullimenettelyjen helpottuminen nopeuttaa tullausta ja vähentää tarpeetonta paperityötä.

Sopimukseen sisältyy eripituisia siirtymäaikoja. OECD:n tutkimuksen mukaan sen toimeenpano vähentää kaupankäynnin kustannuksia OECD-maissa noin 10 prosenttia ja muissa maissa noin 13–15,5 prosenttia. Suurimpia hyötyjiä ovat kehitysmaiden pienet ja keskisuuret yritykset, jotka kärsivät eniten hallinnollisista kustannuksista ja monimutkaisista käytännöistä tuotteiden liikkuessa rajan yli.

Kokouksessa sovittiin myös muutamista maatalouskysymyksistä. Sopimus antaa kehitysmaille mahdollisuuden maksaa nykyistä enemmän tukea maataloustuotteiden varastointiin ruokaturvan parantamiseksi. WTO:n maataloussopimuksen vientitukisääntöihin ei tehty muutoksia, mutta maat pyrkivät pitämään vientituet mahdollisimman alhaisella tasolla.

Balilla syntynyt sopimus on osa Dohan laajaa kauppaneuvottelukierrosta, jota koskevat neuvottelut ovat olleet käynnissä vuodesta 2001 alkaen.

"On hienoa, että Balilla päästiin yhteisymmärrykseen tästä minipaketista. Sopimus kattaa WTO:n 160 jäsenmaata, mukaan lukien kaikki suurimmat taloudet. Tämän jälkeen on jatkettava maailmankaupan vapauttamista laajalla rintamalla. Kahdenväliset, alueelliset ja useammanväliset vapaakauppasopimukset täydentävät WTO:n monenkeskistä kauppajärjestelmää", ministeri Stubb toteaa.

Lisätietoja: taloudellisten ulkosuhteiden osaston päällikkö Markku Keinänen, puh. 050 441 0154, ja ministeri Stubbin erityisavustaja Lauri Tierala, puh. 040 841 7141

Haastattelupyynnöt: ministeri Stubbin lehdistöavustaja Mari-Kaisa Brander, puh. 040 131 3388

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 9.12.2013


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot