Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Stubb EU:n kauppaministerikokoukseen Brysseliin - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 7.5.2014 | Ulkoministeriö

Ministeri Stubb EU:n kauppaministerikokoukseen Brysseliin

Tiedote 110/2014
7.5.2014

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb osallistuu EU:n kauppaministerikokoukseen Brysselissä torstaina 8. toukokuuta. Kokouksen pääaiheina ovat EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus, vapaakauppaneuvottelut Japanin kanssa, Maailman kauppajärjestön WTO:n työohjelma sekä ympäristötuotteiden kaupan vapauttaminen.

EU:n ja Kanadan väliset vapaakauppasopimusneuvottelut (CETA, Comprehensive Economic and Trade Agreement) ovat loppusuoralla. Jos lopuista avoinna olevista kohdista päästään yhteisymmärrykseen ennen torstaita, ministereille esitellään valmis neuvottelutulos. EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus merkitsisi tullien poistumista noin 99 prosentilta tuotteista heti tai siirtymäaikojen puitteissa.

EU:n ja Japanin vapaakauppaneuvotteluissa kiinnitetään huomiota erityisesti tullien ulkopuolisiin kaupan esteisiin ja julkisiin hankintoihin.EU tavoittelee kattavaa ja kunnianhimoista sopimusta Japanin kanssa nopealla aikataululla.

Ministerit keskustelevat myös WTO:n Balin ministerikokouksen tuloksista ja jatkotoimista.  EU:n tavoitteena on päästä yhteisymmärrykseen kuluvan vuoden loppuun mennessä työohjelmasta Dohan kierroksen neuvottelujen jatkamiseksi. Suomen mukaan erityisesti kaupan menettelyjen helpottamista koskevan sopimuksen hyväksymisaikataulusta on pidettävä kiinni. Suomi korostaa myös informaatioteknologiasopimuksen laajentamista koskevien neuvottelujen päättämistä kuluvan vuoden aikana. Informaatioteknologiasopimuksen laajentaminen avaisi uusia vientimahdollisuuksia suomalaiselle teollisuudelle.

Ministerit hyväksyvät kokouksessaan myös ympäristötuotteiden kaupan vapauttamista koskevien neuvottelujen käynnistymisen. Neuvotteluissa tähdätään esimerkiksi uusiutuvien ja puhtaiden energiaratkaisujen, jätevesien käsittelyteknologioiden ja ympäristön tilan monitorointilaitteiden kaupan vapauttamiseen. Suomen tavoitteena on kunnianhimoinen lopputulos, joka sisältäisi laajan tuotelistan sekä mahdollisuuksien mukaan ympäristöpalvelut ja tullien ulkopuoliset kaupan esteet. 

Lisäksi ministerit vaihtavat näkemyksiä EU:n ja Yhdysvaltojen välisestä kauppa- ja investointikumppanuudesta (TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership).  Neuvotteluiden viides kierros järjestetään 19.–23.5.2014 Washingtonissa.

Lisätietoja: ministeri Stubbin erityisavustaja Lauri Tierala, puh. 0295 351 778, kauppapolitiikan yksikön päällikkö Jukka Pesola, puh. 0295 351 029

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 7.5.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot