Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Haavisto: Ulkoministeriöllä ensimmäisenä ”korruptionappi” - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 3.6.2014 | Ulkoministeriö

Ministeri Haavisto: Ulkoministeriöllä ensimmäisenä ”korruptionappi”

Tiedote 131/2014
3.6.2014

Ulkoministeriö otti 3. kesäkuuta käyttöön sähköisen palvelun, jonka avulla kuka tahansa voi ilmoittaa kehitysyhteistyöhön liittyvistä väärinkäytösepäilyistä. Palvelu on ensimmäinen laatuaan Suomen valtionhallinnossa.

”Nyt jokaisella on mahdollisuus niin sanotusti painaa punaista nappia, jos epäilee väärinkäytöstä kehitysyhteistyössä. Tässä ulkoministeriö näyttää suuntaa koko valtionhallinnolle”, kehitysministeri Pekka Haavisto sanoo.

”Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että kehitysyhteistyövarat menevät oikeaan tarkoitukseen. Siksi kynnys ilmoittamiseen on tehty mahdollisimman matalaksi.”

Ilmoituksen voi tehdä osoitteessa www.vaarinkaytosilmoitus.fi. Palvelu toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ilmoituksen voi tarvittaessa tehdä myös nimettömästi.

Haavisto uskoo, että uudella järjestelmällä kuten muullakin avoimuudella on ennaltaehkäisevä vaikutus.

"Myös yhteistyöneuvotteluissa korostamme, että meillä on nollatoleranssi väärinkäytösten suhteen ja helpot järjestelmät, joiden kautta väärinkäytösepäilyistä voi kertoa. Mitä avoimempaa työ on, sitä vähemmän on houkutuksia myös minkäänlaiseen vilunkiin", Haavisto korostaa.

Kehitysyhteistyövarojen väärinkäytöksiin on tartuttu tähänkin asti, ja kaikki epäilyt tutkitaan.

”Jo nyt Suomi on käsitellyt epäilyt ja julkaissut selvinneet väärinkäytökset nopeasti moniin muihin eurooppalaisiin maihin verrattuna. Meille on tullut jopa soittoja ulkomailta, ja on kysytty tapauksista, joista Suomi on tiedottanut, mutta kaikki muut rahoittajat eivät”, Haavisto sanoo.

Verkossa toimiva palvelu tehostaa väärinkäytöksiin puuttumista ja parantaa kehitysyhteistyön riskienhallintaa.

"Monien kehitysmaiden omat järjestelmät ovat myös parantuneet niin, että ilmoitus voi tulla myös niiden kautta. Näin kävi taannoin Tansaniassa. Tarpeen tullen väärinkäytettyjä varoja peritään takaisin", Haavisto toteaa.

Suhteutettuna kehitysyhteistyön kokonaisuuteen todettujen väärinkäytösten osuus on ollut pieni: arviolta 1-2 promillea kaikista kehitysyhteistyöhön käytetyistä varoista viime vuosina. 

Muilla Pohjoismailla on käytössään vastaava ilmoitus. Ruotsin whistleblower-järjestelmän kautta tuli 31 ilmoitusta vuonna 2012 ja Norjan vastaavan palvelun kautta 35. Tanskan Hotline on vastaanottanut 90 ilmoitusta vuodesta 2005 lähtien.

Lisätietoja: ministeri Haaviston lehdistöavustaja Milma Kettunen, puh. 040 522 9869, kehitysyhteistyöosaston apulaisosastopäällikkö Riikka Laatu, puh. 0295 350 970 ja neuvonantaja (demokratia ja hyvä hallinto) Jaakko Jakkila, puh. 0295 351 511

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 3.6.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot