Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomalaisia YK-tehtävissä: "Nautin työn monipuolisuudesta" - Suomen pysyvä edustusto, YK : YK ja Suomi : Suomalaisia YK-tehtävissä

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 11.7.2014 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Suomalaisia YK-tehtävissä: "Nautin työn monipuolisuudesta"

YK:n vapaaehtoisena Nepalissa työskentelevä Juho Siltanen seuraa kehitysyhteistyön tehtäväkenttää aitiopaikalta.

Suomalaisia YK-tehtävissä, Juho Siltanen, Kuva: Juho Siltasen arkisto
Juho Siltanen on viihtynyt työssään niin hyvin, että jatko toiselle vuodelle tuntui itsestäänselvyydeltä. Kuva: Juho Siltasen arkisto

Kuka olet?

Juho Siltanen. Olen työskennellyt Coordination Associatena YK:n Nepalin maakoordinaattorin toimistossa Kathmandussa huhtikuusta 2013.

Mitä teet työksesi?

Maakoordinaattori on asemamaan ylin YK-virkamies, ja hänen toimistonsa ohjaa koko YK-maatiimin operatiivista toimintaa. Nepalissa maakordinaattorin toimisto on tavallista suurempi, sillä se tukee siirtymävaihetta YK-mission poistuttua Nepalista 2011.

Toimiston laajan toimenkuvan vuoksi työnkuvaani kuuluu melkoinen määrä erilaisia tehtäviä. Pääsääntöisesti tuen YK:n maatiimin toimintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa suunnittelua ja raportointia, sisäistä viestintää sekä useiden työryhmien koordinointia.

Työpäivät ovat vaihtelevia, ja toimenkuva muuttuu jatkuvasti. Kaikille tämä ei välttämättä sovi, mutta itse nautin työn monipuolisuudesta.

Mitä teit ennen nykyistä tehtävää ja miten päädyit tähän YK-ohjelmaan?

Siirryin Kathmanduun Berliinistä, jossa työskentelin Transparency International -järjestön päämajassa Aasian ja Tyynenmeren osastolla. Olen aiemmin työskennellyt Intiassa useamman vuoden ajan mikrovakuutusten parissa sekä ihmisoikeusjärjestöissä niin Sveitsissä kuin Suomessa.

Olin jo jonkin aikaa suunnitellut paluuta Etelä-Aasiaan henkilökohtaisista syistä, ja kun näin ilmoituksen ulkoministeriön verkkosivuilla, päätin hakea paikkaa. Ohjelma kestää kaksi vuotta, mutta tehtävään on mahdollista sitoutua vuodeksi kerrallaan. Tämä auttoi päätöksenteossa, mutta itse olen viihtynyt työssäni niin hyvin, että toinen vuosi oli oikeastaan itsestäänselvyys.

Millainen koulutus ja kielitaito sinulla on?

Suoritin Englannissa uskontotieteen maisterin tutkinnon, ja lisäksi minulla on kandidaatintutkinto viestinnästä. Lisäksi olen opiskellut Malesiassa.

Kielitaitoni ei ikävä kyllä ole juurikaan karttunut opiskeluaikojeni jälkeen, joten englannin ja ruotsin lisäksi hallitsen ainoastaan ranskan alkeet.

Mikä työssäsi on parasta?

Ylivoimaisesti parasta työssäni on aitiopaikka maatason kehitysyhteistyön kokonaisvaltaisen kuvan ymmärtämiseen. Aikaisempi työkokemukseni on karttunut lähinnä ohjelmien koordinoinnista, jolloin on helppo keskittyä vain omaan ohjelmaansa. Itselleni on lisäksi sattunut loistavia paikallisia ja kansainvälisiä kollegoja, jotka omalta osaltaan tekevät työstäni erittäin mukavaa.

Mikä on YK-tehtävissäsi tähän mennessä mieliinpainuvin hetki?

Mieleenpainuvimmat hetket liittyvät varmaankin työmatkoihin syrjäisiin vuoristokyliin, joissa kehitysyhteistyön tarve konkretisoituu eri tavalla kuin pääkaupungissa työskennellessä.

Millaisia vinkkejä antaisit ohjelmasta kiinnostuneille?

Uskoisin, että suurimmalla osalla YK:n vapaaehtoistehtäviin hakeutuvista on jo valmiiksi työkokemusta ulkomailta. Tärkeää on asennoitua oikein siihen, että vapaaehtoiset tekevät asiantuntijatehtäviä huomattavasti pienemmällä korvauksella kuin muut kansainväliset kollegat.

Suomalaisia YK-tehtävissä

  • Suomalaisia YK-tehtävissä -juttusarjassa esittelemme suomalaisia, jotka ovat töissä erilaisissa tehtävissä YK:lla ja sen järjestöissä New Yorkissa. Sarjan kaikki jutut löytyvät Suomen pysyvän YK-edustuston sivuilta.
  • Yhdistyneet Kansakunnat (YK) työllistää kaikkiaan yli 60 000 ihmistä ympäri maailmaa.
  • YK:lla on paljon erilaisia töitä. Ehkä juttusarja tarjoaa sinullekin inspiraatiota hakea YK:lle töihin!
  • Avoimet työpaikat YK:n sihteeristössä ilmoitetaan täällä. Seuraa ulkoministeriön työpaikkailmoittelua, ja muista myös YK-rekrytoijien neuvot työpaikan hakuun.
Tulosta

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Muualla verkossa

Päivitetty 10.7.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot