Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Haavisto ja Signmark esiintyivät vammaiset henkilöt huomioivan kehityksen puolesta - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 15.7.2014

Ministeri Haavisto ja Signmark esiintyivät vammaiset henkilöt huomioivan kehityksen puolesta

YK:n talous- ja sosiaalineuvoston korkean tason poliittisen foorumin sivutapahtumassa 8. heinäkuuta New Yorkissa keskusteltiin vammaisten henkilöiden oikeuksien huomioimisesta uudella kansainvälisellä kehitysagendalla. Suomen YK-edustusto järjesti tapahtuman yhteistyössä Burkina Fason YK-edustuston ja vammaisten kansainvälisen kattojärjestön IDA:n (International Disability Alliance) kanssa. Viittomakielisen rap-artistin Signmarkin esiintyminen kruunasi tilaisuuden, ja näin hänestä tuli ensimmäinen ECOSOC-salissa esiintynyt (viittomakielinen) räppäri.

Vuosituhattavoitteissa vammaisten henkilöiden oikeuksia ei huomioitu erikseen, ja keskittyminen kansallisiin keskiarvoihin on pahimmassa tapauksessa vahvistanut eriarvoisuutta ja sosiaalista syrjäytymistä. Uudella, vuoden 2015 jälkeisellä kansainvälisellä kehitysagendalla tämä halutaan korjata. Sivutapahtuman teeman ”What can the Post-2015 development agenda achieve for persons with disabilities” mukaisesti puheenvuoroissa keskityttiin keinoihin, joilla kansainvälisen kehityksen saatavuus ja syrjimättömyys taataan myös vammaisille henkilöille.

Kehitysministeri Pekka Haavisto korosti ihmisoikeusperustaista lähestymistapaa ja syrjinnän kieltoa. Keskeistä on vammaisten henkilöiden ja heitä edustavien järjestöjen pääseminen osallistumaan tehokkaasti ja merkityksellisesti päätöksentekoon. Haaviston mukaan osallistuminen on haaste myös korkean tulotason maissa.

"Yhdenvertaisuus ja syrjinnän kielto ovat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat kaikille. Nämä oikeudet eivät kuitenkaan usein toteudu vammaisten henkilöiden kohdalla, ja he taistelevat oikeuksiensa puolesta elääkseen tavallista elämää", ministeri totesi.

Kansainvälisen yhteistyön merkitys ja asenteiden muutos olivat Burkina Fason pysyvän edustajan Adjima Gbangoun puheenvuoron keskiössä. Hän kehotti yhteiskuntia sopeutumaan vammaisten henkilöiden tarpeisiin ja kertoi kotimaansa viimeaikaisista lainsäädäntömuutoksista, joilla pyritään parantamaan vammaisten henkilöiden työllistymistä ja toimeentuloa sekä muistutti maaseudulla asuvien vammaisten henkilöiden erityistarpeista.

UNICEF:n varapääjohtaja Yoka Brandt nosti esille vammaisten lasten oikeuden koulutukseen ja leikkiin. Hänen mukaansa nämä oikeudet on tärkeä huomioida uusissa kansainvälisissä kehitystavoitteissa. Kansainvälisen huonokuuloisten liiton puheenjohtaja Ruth Warick puolestaan korosti asianmukaisen tiedon ja sen saatavuuden tärkeyttä kehityksen seurannassa yhdessä muiden panelistien kanssa.

Tilaisuuden lopuksi Signmark valtasi lavan ja viittoi suoraan yleisön sydämeen tarttuvalla musiikillaan ja positiivisella sanomallaan. Pelon voittamisesta ja mahdottoman tekemisestä mahdolliseksi kertovat kappaleet innoittivat yleisön taputtamaan mukana ja antamaan valtavat suosionosoitukset. Kun sanat on sanottu, on musiikin vuoro viedä viestiä eteenpäin.

Signmark
Kuvassa oikealla Signmark.
Kuva: Elina Eronen

Tilaisuus on nähtävissä videotallenteena osoitteessa http://webtv.un.org/search/what-can-the-post-2015-development-agenda-achieve-for-persons-with-disabilities-2nd-meeting-of-the-high-level-political-forum-on-sustainable-development-side-event/3664934986001?term=disabilities.

Tulosta

Päivitetty 15.7.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot