Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ulkoministeri Tuomioja: YK:n uusi rauhanvälityksen päätöslauselma nostaa alueelliset järjestöt rauhanvälityksen valokeilaan - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
866 United Nations Plaza, Suite 222,
New York, N.Y. 10017, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 31.7.2014 | Ulkoministeriö

Ulkoministeri Tuomioja: YK:n uusi rauhanvälityksen päätöslauselma nostaa alueelliset järjestöt rauhanvälityksen valokeilaan

Tiedote 171/2014
31.7.2014

YK:n yleiskokous hyväksyi 31. heinäkuuta New Yorkissa yksimielisesti Suomen ja Turkin esittelemän YK:n kolmannen päätöslauselman rauhanvälityksestä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää yksimielisesti hyväksyttyä päätöslauselmaa merkittävänä edistysaskeleena."Alueellisten järjestöjen merkitys konfliktien estämisessä ja rauhanvälityksessä on kasvanut, mutta niiden potentiaalia ei ole vielä ammennettu tyhjiin. Suomen ja Turkin johdolla laadittu päätöslauselma antaa sysäyksen YK:n ja alueellisten järjestöjen rauhanvälitystoiminnan kehittämiselle", Tuomioja toteaa.

Päätöslauselmalla luodaan myös tiiviimpiä kumppanuuksia YK:n ja alueellisten järjestöjen välillä ja kannustetaan niitä kehittämään yhteistyötään ja tiedonvaihtoaan.

"Hyviä esimerkkejä tällaisista kumppanuuksista ovat YK:n tuki Etyjin välitystoiminnalle Ukrainassa sekä YK:n, Euroopan unionin ja Afrikan unionin tiivistyvä yhteistyö", Tuomioja huomauttaa. Lisäksi päätöslauselmalla edistetään naisten osallistumista konfliktien estämiseen ja ratkaisuun, sekä kehotetaan YK:ta, alueellisia järjestöjä sekä jäsenmaita nimittämään naisia rauhanvälitystehtäviin.

Uuden päätöslauselman valmistelusta sovittiin Suomen ja Turkin johtaman YK:n rauhanvälityksen ystäväryhmän ministeritapaamisessa New Yorkissa viime vuoden syyskuussa. Uudella päätöslauselmalla ystäväryhmä halusi viedä eteenpäin rauhanvälityksen standardeja ja tukea konfliktien parissa tehtävää välitystyötä. Suomi ja Turkki esittelivät YK:n ja kansainvälisten rauhanvälitysasiantuntijoiden tuella laaditun päätöslauselmaluonnoksen ystäväryhmälle helmikuussa. Päätöslauselman valmisteluissa hyödynnettiin myös alueellisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan näkemyksiä. Ystäväryhmän hyväksymä päätöslauselmaluonnos esiteltiin YK:n yleiskokoukselle kesäkuun alussa. Neuvottelujen kuluessa monet valtiot tunnustivat jälleen rauhanvälityksen kasvavan merkityksen.

Uusi päätöslauselma vahvistaa edelleen Suomen roolia kansainvälisen rauhanvälityksen kehittäjänä. Suomi jatkaa määrätietoista panostusta kansainväliseen rauhanvälitystoimintaan ja suomalaisen rauhanvälitysosaamisen kehittämiseen hallitusohjelman mukaisesti.

Lisätietoja: YK- ja yleisten globaaliasiain yksikön päällikön sijainen Emmi Oikari, puh. 050 585 2531, lähetystöneuvos Anna Salovaara, YK-edustusto, New York, puh. +1 917 628 5124

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 31.7.2014


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot