Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Hyvinvointivaltiota rakentamassa - kuvia matkan varrelta - Suomen pysyvä edustusto, YK : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO,
Yhdistyneet kansakunnat, New York


Permanent Mission of Finland to the UN
605 Third Avenue, 35th Floor
New York, N.Y. 10158, U.S.A
Puh. +1-212-355 2100, Sanomat.yke@formin.fi
English | Suomi |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 13.2.2017

Hyvinvointivaltiota rakentamassa - kuvia matkan varrelta

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Suomen YK-edustusto järjestää kolmen suomalaisen valokuvaajan näyttelyn, jossa esitetään kuvia 1930-luvulta 1970-luvulle. Kuvissa näkyy elämän kirjo hyvinvointivaltion rakentamisen eri osa-alueilla. Niissä on taidetta ja teollisuutta, luontoa, luksusta ja köyhyyttäkin, kotimaamme tarina.

Kuva: Aho & Soldan
Image: Aho & Soldan

Suomi ei ole täydellinen maa. Kuten jokaisella valtiolla, myös meillä on yhä kehitettävää ja parannettavaa. Suomi on sitoutunut toteuttamaan Kestävän Kehityksen 2013 -tavoitteita ja kehittämään maastamme vihreämpää, tasa-arvoisempaa ja reilumpaa paikkaa asua ja elää.

Valokuvanäyttely MOMENTS in The Building of a Nation – Finland 100 years 2017 on esillä YK:n New Yorkin päämajassa heti yleiskokoussalin takana. Salin, missä jäsenmaat kokoontuvat keskustelemaan yhteisen maailmamme tulevaisuudesta. Näyttely muistuttaa kuitenkin myös, miten tärkeää on muista myös mistä olemme tulossa.

Kuva: Aho & Soldan
Image: Aho & Soldan
Kuva: Claire Aho
Image: Claire Aho

Ilmainen koulutus, kestävä kehitys, tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat YK:n edustamia arvoja, joita seuraamalla Suomesta on tullut menestyvä hyvinvointivaltio vain sadassa vuodessa. Näyttelyssä nähdään kuvia tämän kehityksen varrelta. Se on vahva kunnianosoitus Kestävän Kehityksen 2030 -tavoitteille.

Kuva: Aho & Soldan
Image: Aho & Soldan

Näyttelyssä nähdään kolmen suomalaisen mestarivalokuvaajan töitä 1930–70 -luvuilta. Heikki Aho (1895-1961) ja Björn Soldan (1902-1953) olivat suomalaisen valokuvaamisen ja elokuvateollisuuden edelläkävijöitä. He aloittivat legendaarisen visuaalisen taiteen yrityksensä Aho & Soldanin vuonna 1924.

Olemassaolonsa aikana Aho & Soldan tuotti yli 400 dokumenttielokuvaa. Se avasi uusia näkökulmia suomalaiseen kauneuteen, arjen historiaan ja yhteiskunnan teollistumiseen. He loivat merkittävän osan mielikuvasta, joka meillä on modernista Suomesta.

Kuva: Claire Aho
Image: Claire Aho

Heikki Ahon tytär Claire Aho (1925-2015) aloitti 1940-luvun lopulla Aho & Soldanissa dokumenttielokuvien tekijänä. Claire Aholla oli myös oma valokuvastudionsa ja hänestä tuli suomalaisen värivalokuvauksen edelläkävijä. Hänen aktiivisin kautensa ajoittuu 1950- ja 60-luvuille. Ahon valokuvat ovat täynnä värejä, kekseliäitä muotoja ja oivaltavia yksityiskohtia. Hänen kuvansa tuntuvat yhä ajankohtaisilta ja elinvoimaisilta. Samalla niihin on tallennettu tietyn ajanjakson leimallisia piirteitä.

Kuva: Claire Aho
Image: Claire Aho
Kuva: Claire Aho
Image: Claire Aho

MOMENTS-näyttely YK:n päämajassa New Yorkissa tarjoaa näytteen näiden kolmen valokuvaajan tuotannon kirjosta ja juhlistaa heidän merkittävää, yli puolen vuosisadan ajalle ulottuvaa elämäntyötään.

Näyttely avoinna Delegates’ Entrancella, YK:n päämajassa New Yorkissa 13.-24.2.2017.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.2.2017


© Suomen pysyvä edustusto YK:ssa, New York | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot